Kerekes Sándor receptje
2022. április 8.(4 db)
Rétes
Hozzávalók:
- 16 dkg libamáj (4x4 dkg)
- 4 db rizslap
- só, bors
- kevés friss kakukkfű
Waldorf-saláta
Hozzávalók:
- 2-3 ek házi majonéz
- 1 db kisebb zellergumó
- 2 szál angolzeller
- 2 db savanykás alma
- só, bors
- 1 db citrom leve és héja
- 1 kis marék dió durvára vágva
Rétes elkészítése:
A rizslapokat ecsettel vékonyan lekenjük vízzel, hogy hajlíthatók legyenek. Ráhelyezünk 4 dkg hízott libamájat (akár rétegezhetjük is), meghintjük sóval, borssal, néhány levél friss kakukkfűvel.
A májat betekerjük a rizstésztába: ráhajtjuk a felső részét, majd a két oldalát, végül feltekerjük, mintha töltött káposztát készítenénk. Vékonyan kiolajozott vagy kizsírozott serpenyőben minden oldalán ropogósra körbesütjük. Friss salátával tálaljuk.
Waldorf-saláta elkészítése:
A megtisztított, feldarabolt zellert sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, hagyjuk kihűlni.
A majonézt simára keverjük a citrom levével és héjával, sózzuk, borsozzuk. A szárzellert és az almát ugyanakkorára vágjuk, az előfőzött zellerrel együtt az ízesített majonézhez keverjük, végül hozzáadjuk a diót is.
Tálaljunk mellé birsalmapürét frissítésnek: ehhez 2-3 megtisztított birsalmát kevés cukorral (60-80 g) és egy citrom héjával főzzünk puhára, majd az egészet turmixoljuk simára.
libamáj , rizslap , kakukkfű , majonéz , angolzeller , zellergumó , alma , citrom , dió