Receptek

Mangalica-disznósajt gyömbéres karottapürével

Ruprecht László receptje

2021. március 2.

MANGALICA-DISZNÓSAJT
HOZZÁVALÓK:

  • 30 dkg mangalicalapocka
  • 15 dkg mangalicaszív
  • 10 dkg mangalicanyelv
  • 10 dkg mangalicapofa
  • 3 ek mangalicazsír
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 6 g fokhagyma
  • 5 szál friss majoránna
  • 3 szál friss rozmaring
  • 2 db babérlevél
  • 4 dl tejszín
  • 12 dkg vaj
  • fűszerpaprika, római kömény
  • egész bors, só

GYÖMBÉRES KAROTTAPÜRÉ
HOZZÁVALÓK:

  • 40 dkg sárgarépa
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg friss gyömbér
  • 8 szál friss koriander
  • só, cukor

SAVANYÍTOTT HAGYMA
HOZZÁVALÓK:

  • 20 db kisebb salotta hagyma
  • 2 db babérlevél
  • 3 szál friss kakukkfű
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 5 ek tokaji borecet
  • 3 ek méz
  • bodzaszörp

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

MANGALICA-DISZNÓSAJT ELKÉSZÍTÉSE:
A mangalicalapockát ledaráljuk, a vöröshagymát finomra vágjuk, mangalicazsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a friss majoránnát, római köményt, fűszerpaprikát, gyorsan elkeverjük és lehúzzuk a tűzhelyről, hagyjuk kihűlni.

A ledarált lapockához hozzáadjuk a tejszínt, a finomra vágott fokhagymát, sót, két szál finomra vágott rozmaringot, vajat, és az egészet jól összedolgozzuk.

Az előzőleg babérleveles, rozmaringos, borsos, sós lében megabált belsőségeket és pofát apró kockára vágjuk, majd hozzákeverjük a masszához.

Az egészet formába tesszük, levákuumozzuk, 80 °C-on 40 percig hőkezeljük, majd gyorsan lehűtjük és fél napig hűtőben tároljuk.

Tálaláskor a kívánt formákra szeleteljük.
A tetejét vajban megpiríthatjuk, így kellemesebb ízhatást érhetünk el.


GYÖMBÉRES KAROTTAPÜRÉ ELKÉSZÍTÉSE:

A sárgarépát vékony karikára vágjuk, majd 5 dkg vajon elkezdjük pirítani (ne kapjon színt).
Sóval, cukorral ízesítjük, és mindig annyi folyadékot öntünk hozzá, hogy párolódjon benne.
Ha a répa megpuhult, mixerbe tesszük és a maradék vajjal, frissen vágott korianderrel, apróra vágott, kiáztatott gyömbérrel (az apróra vágott gyömbért hideg vízbe tesszük, hogy ellepje, 3-4 percenként leöntjük róla a vizet, és ezt a folyamatot háromszor megismételjük) ízesítjük és pürésítjük.

SAVANYÍTOTT HAGYMA ELKÉSZÍTÉSE:
A mézet felfuttatjuk, beletesszük a babérlevelet, kakukkfüvet, a hagymákat, sóval ízesítjük.
Amikor már kezd egy kis barna színt kapni, felengedjük fehérborral és borecettel.
Fedő alatt készre pároljuk, ízlés szerint lehet adni hozzá bodzaszörpöt.



mangalicalapocka , mangalicaszív , mangalicanyelv , mangalicapofa , mangalicazsír , vöröshagyma , fokhagyma , majoránna , rozmaring , babérlevél , tejszín , vaj , fűszerpaprika , római kömény , sárgarépa , gyömbér , koriander , salotta hagyma , kakukkfű , száraz fehérbor , méz , bodzaszörp , tokaji borecet