Ruprecht László receptje
2021. február 13.MANGALICAPOFA-PAPRIKÁS
HOZZÁVALÓK:
- 20 db mangalicpofa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 3 db paradicsom
- 2 db paprika
- 2 db közepes sárgarépa
- 1 db zeller
- 3 ek mangalicazsír
- 8 g vaj
- 2 ek fűszerpaprika
- 3 szál friss rozmaring
- 2 szál friss kakukkfű
- 3 db babérlevél
- 7 dl vörösbor
- só
BURGONYÁS TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 60 dkg burgonya
- 15 dkg mangalicaszalonna
- 2 db közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 20 dkg paradicsom
- 25 dkg tv paprika
- 12 dkg vaj
- 2 db tojás
- 1/2 dl szőlőmagolaj
- 1,5 dl tejszín
- 2 db babérlevél
- 2 ek fűszerpaprika
- szerecsendió, fehér bors, só
GYÚRT TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 25 dkg liszt (00-s)
- 6 db tojássárgája
- 1 db egész tojás
- 2 tk olívaolaj
- 1 tk langyos víz
MANGALICAPOFA-PAPRIKÁS ELKÉSZÍTÉSE:
A mangalicapofákat besózzuk, majd fele vaj, fele mangalicazsíron megpirítjuk. Kivesszük az edényből, és beletesszük a feldarabolt sárgarépát, zellert, félbevágott vöröshagymát, félbevágott fokhagymát, barnára pirítjuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet, rozmaringot, kakukkfüvet, és kb. 1 percig pirítjuk. Beletesszük a paradicsomot és a paprikát, megszórjuk fűszerpaprikával, felengedjük vörösborral, egyszer felforraljuk, visszahelyezzük a pofákat, beállítjuk a sósságát, és fedő alatt szép lassan készre pároljuk. Ha a hús megpuhult, kivesszük az edényből, és a szószt leszűrjük.
BURGONYÁS TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A szalonnát megpirítjuk, rátesszük az apróra vágott vöröshagymát, babérlevelet, s amikor a hagyma megpirult, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, megszórjuk fűszerpaprikával, gyorsan hozzákeverjük a paradicsomot és a paprikát, kevés folyadékkal felöntjük. A nagyobb kockára vágott burgonyát rátesszük az alapra, sóval ízesítjük, a burgonyát sok lében megfőzzük. Ha a burgonya megfőtt, leszűrjük, még melegen összetörjük, a levét tálaláskor kevés tejszínnel összemelegítjük. Az összetört, kihűtött burgonyát reszelt szerecsendióval, sóval, fehér borssal ízesítjük, egész tojással összedolgozzuk, kinyújtott tésztánkba, mint a raviolinál, beletöltjük, kifőzzük, tálalás előtt mangalica zsírban megpirítjuk.
GYÚRT TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
Az összetevőket jól összedolgozzuk, majd folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőben pihentetjük. Vékonyra kinyújtjuk, és ráhelyezzük a tölteléket, vízzel körbekenjük, egy másik tésztaréteggel lezárjuk, majd kifőzzük.
mangalicpofa , vöröshagyma , fokhagyma , paradicsom , paprika , sárgarépa , zeller , vaj , mangalicazsír , fűszerpaprika , rozmaring , kakukkfű , babérlevél , vörösbor , burgonya , mangalicaszalonna , szőlőmagolaj , tejszín , szerecsendió , liszt , tojás , olívaolaj