Receptek

Marhahúsos tagliata

Heston Blumenthal receptje

2021. február 9.
  • 2 db egyenként 40-50 dkg-os hátszín steak
  • 3 gerezd fokhagyma meghámozva és a kés lapjával vagy kézzel összenyomva
  • 4-6 ág rozmaring
  • 2 csík citromhéj
  • 50 g citromlé (körülbelül 1 citrom leve)
  • 60 g rukkola
  • 40 g parmezánreszelék
  • olívaolaj
  • tengeri só, feketebors

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Tegyünk a tűzhelyre egy vastag aljú serpenyőt, és öntsünk bele kevés olívaolajat. Hevítsük, amíg tűzforró nem lesz. Dörzsöljük be a steaket kevés sóval, majd tegyük a serpenyőbe 15-25 másodpercre. Ezután fordítsuk meg és süssük tovább 15-20 másodpercig.

Folytassuk a hús fordítgatását 2-3 percen át.


Vegyük ki a serpenyőből a húst, pihentessük egy sütőrácson, alá pedig tegyünk egy tányért, amiben felfogjuk a levét.

Vegyük le a serpenyőt a tűzről, öntsük ki belőle az olajat, de ne mossuk el. Hagyjuk hűlni néhány percig, majd öntsünk bele 120 g olívaolajat. Tegyük az olajba a fokhagymát és a rozmaringágakat. Két ujjal dörzsöljük össze a citromhéjcsíkok belső oldalát, és a levet csöpögtessük a serpenyőbe. Hagyjuk a tűzön a serpenyőt öt percig, majd facsarjuk bele a citromot. Ezt az öntetet szűrjük át, majd tegyük hozzá a steakből kicsöpögő levet.

Vágjuk fel a húst vékony, 5 mm-es szeletekre egy éles késsel. Ízesítsük sóval és frissen őrölt borssal, majd tegyük tányérra. Kanalazzuk rá az öntet felét. A rukkolát keverjük össze a maradék öntettel, majd tegyük a húsra. Reszeljünk a tetejére parmezán sajtot, és szórjunk rá egy csipet tengeri sót.

A fogás neve a „vágni” jelentésű tagliare olasz igéből ered. A tagliata nem más, mint szeletelt, hirtelen sütött (seared) steak rukkolával és reszelt parmezánnal tálalva.


A hirtelen sütés olyan fortély, amit nem könnyű elsajátítani, de annál jobb érzés, amikor tökéletes steaket szolgálunk fel egy egyszerű, finom öntettel tálalt salátával. A lényeg, hogy a serpenyő már tűzforró legyen, amikor beletesszük a húst.


hátszín steak , fokhagyma , rozmaring , citrom , parmezánreszelék , rukkola , olívaolaj

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra