Nábelek Zsófia receptje
2020. szeptember 17.Hozzávalók a piskótához:
- 4 db tojás
- 200 g cukor
- 6 ek olaj
- 10 ek meleg víz
- 260 g liszt
- 3 g sütőpor
- 1 ek kakaó
Hozzávalók a töltelékhez:
- 3 dl tej
- 25 g liszt
- 200 g vaj
- 150 g porcukor
- 2 ek rum
Hozzávalók a mázhoz:
- 200 g étcsokoládé
- 100 g vaj
ELKÉSZÍTÉSE:
1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük 150 g cukorral, majd felváltva 5 evőkanál olajat és 10 evőkanál meleg vizet keverünk hozzá. A tojásfehérjét csipetnyi sóval és a maradék 50 g cukorral kemény, de nem töredező habbá verjük. A lisztben elkeverjük a sütőport, a kikevert tojássárgájához felváltva adjuk hozzá a habot és a lisztet.
Két őzgerincformát kivajazunk, lisztezzük, és a massza egyik felét beleöntjük az egyik formába. A massza másik felébe 1 evőkanál kakaót és 1 evőkanál olajat teszünk, mielőtt a másik formába öntjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
Amikor megsült, borítsuk ki rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
2. A töltelékhez a hideg tejben keverjük el csomómentesen a lisztet, és alacsony lángon főzzük sűrűre, majd hagyjuk kihűlni. A puha vajat a porcukorral keverjük habosra, ízesítsük rummal, majd a felfőzött krémmel keverjük össze.
Ha ez megtörténik, vegyünk ki egy keveset a krémből, óvatosan melegítsük meg, és adjuk
hozzá a többi krémhez.
3. A két tésztát szeleteljük fel a mélyedések mentén, egy sárga tésztát kenjünk meg krémmel, majd egy barnát nyomjunk hozzá, és így tapasszuk egymáshoz az összes szeletet. A kész rudat fóliával letakarva tegyük a hűtőszekrénybe. Közben olvasszuk fel a csokoládét, adjuk hozzá a vajat, majd a kész csokimázzal öntsük le a kihűlt süteményt.
tojás , liszt , sütőpor , kakaó , étcsokoládé , tej , vaj , porcukor , rum , olaj