Receptek

Méteres kalács

Nábelek Zsófia receptje

2020. szeptember 17.

Hozzávalók a piskótához:

  • 4 db tojás
  • 200 g cukor
  • 6 ek olaj
  • 10 ek meleg víz
  • 260 g liszt
  • 3 g sütőpor
  • 1 ek kakaó

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 3 dl tej
  • 25 g liszt
  • 200 g vaj
  • 150 g porcukor
  • 2 ek rum

Hozzávalók a mázhoz:

  • 200 g étcsokoládé
  • 100 g vaj
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
GYORSAN elkészíthető lakodalmas vagy vendégváró, igazi nagymamasütemény, amit az időhiány és a kényelmi termékek (pudingpor) egyszerűsítettek a felismerhetetlenségig. Pedig a főzött krémet egyszerűen lehet ízesíteni, lekvárral, fahéjjal, vaníliával, gyümölcsökkel, de még kakaóval is. És hogy miért méteres? A kétféle piskótát felszeletelve krémmel ragasztjuk össze, így egy hosszú rudat kapunk.


ELKÉSZÍTÉSE:
1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük 150 g cukorral, majd felváltva 5 evőkanál olajat és 10 evőkanál meleg vizet keverünk hozzá. A tojásfehérjét csipetnyi sóval és a maradék 50 g cukorral kemény, de nem töredező habbá verjük. A lisztben elkeverjük a sütőport, a kikevert tojássárgájához felváltva adjuk hozzá a habot és a lisztet.

Két őzgerincformát kivajazunk, lisztezzük, és a massza egyik felét beleöntjük az egyik formába. A massza másik felébe 1 evőkanál kakaót és 1 evőkanál olajat teszünk, mielőtt a másik formába öntjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

Mielőtt kivennénk, végezzünk tűpróbát.

Amikor megsült, borítsuk ki rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.

2. A töltelékhez a hideg tejben keverjük el csomómentesen a lisztet, és alacsony lángon főzzük sűrűre, majd hagyjuk kihűlni. A puha vajat a porcukorral keverjük habosra, ízesítsük rummal, majd a felfőzött krémmel keverjük össze.

Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl hideg a krém, mert különben a vaj kicsapódhat, a krém darabossá válhat.

Ha ez megtörténik, vegyünk ki egy keveset a krémből, óvatosan melegítsük meg, és adjuk
hozzá a többi krémhez.

3. A két tésztát szeleteljük fel a mélyedések mentén, egy sárga tésztát kenjünk meg krémmel, majd egy barnát nyomjunk hozzá, és így tapasszuk egymáshoz az összes szeletet. A kész rudat fóliával letakarva tegyük a hűtőszekrénybe. Közben olvasszuk fel a csokoládét, adjuk hozzá a vajat, majd a kész csokimázzal öntsük le a kihűlt süteményt.

Hagyjuk megdermedni. Tálaláskor ferdén szeleteljük.



tojás , liszt , sütőpor , kakaó , étcsokoládé , tej , vaj , porcukor , rum , olaj

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra