Méhész Zsuzsa receptje
2021. szeptember 5.- 1 kg finomliszt
- 5 dkg olvasztott házi vaj
- 5 dkg élesztő
- 8 dkg cukor
- 1/2 dl szilvapálinka
- 4 db tojássárgája
- 3 dl tej
- 30 dkg szilvalekvár
- 1 csipet só
- víz
- olaj a sütéshez
- porcukor a tálaláshoz
Egy kevés tejet egy kávéskanál cukorral elkeverve meglangyosítunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. A maradék tejjel és a többi hozzávalóval közepes keménységű tésztát dagasztunk, összedolgozzuk a megkelt élesztővel. Az olvasztott vajat csak a legvégén kell hozzáadni.
A tészta állagától függően lazíthatjuk egy kis langyos vízzel.
A tésztát addig dagasztjuk, míg szép hólyagos lesz és elválik az edény falától. Lehet géppel is dagasztani, de a kézzel kidolgozott jobban szokott sikerülni: benne van a háziasszony szíve-lelke.
Meleg helyen, konyhakendővel letakarva duplájára kelesztjük. (Régen Panyolán a kendőket is otthon szőtték az asszonyok, olyan tartósak, hogy még ma is ezeket használják.)
A tésztát lisztezett gyúrótáblán kinyújtjuk, és a felénk eső részét végig szilvalekvárral keskeny csíkban megrakjuk. Ráhajtjuk a lekváros részt a tésztára, éles késsel elvágjuk. A csíkokat kb. 20 centis darabokra szabdaljuk, lazán összefonjuk, a végeit kissé megnyomkodva, hogy a lekvár benne maradjon. (A jó házi szilvalekvár sűrű, megáll a kanálon, sütéskor nem folyik ki.)
Az elkészült „babákat” 15 percig kelni hagyjuk, majd bő, forró olajban kisütjük. Az olaj forróságáról egy csipet sóval győződünk meg, ha felsercen az olajban, tehetjük bele a babákat.
liszt , vaj , élesztő , tojás , szilvapálinka , szilvalekvár , tej , olaj , porcukor