Receptek

Pergelt diós sütemény

Nábelek Zsófia receptje

2022. január 7.

Hozzávalók a tésztához:

  • 8 db tojásfehérje
  • 280 g porcukor
  • 70 g liszt
  • 250 g darált dió
  • 7 g szalalkáli

Hozzávalók a diós krémhez:

  • 500 g tej
  • 100 g búzadara
  • 200 g porcukor
  • 1 db citrom héja
  • 250 g puha vaj
  • 120 g darált dió

Hozzávalók a befejezéshez:

  • 150 g cukor
  • 80 g durvára vágott dió
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A lisztet, szalalkálit és a darált diót összekeverjük.
A tojásfehérjéből és a porcukorból selymes, kemény habot verünk, majd 3-4 részletben beleforgatjuk a szárazanyagokat. Négy részre osztjuk, sütőpapírral bélelt tepsire simítva egyesével megsütjük a 170 °C-ra előmelegített sütőben, 12-15 perc alatt. Amikor kihűlt, lehúzzuk róla a sütőpapírt.

Elkészítjük a krémet: a tejhez adjuk hozzá a darát, a porcukor felét és a citromhéjat, majd alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre. Simítsunk a felületére egy réteg fóliát, így megakadályozzuk, hogy hűlés közben bebőrösödjön.

A vajat habosítsuk ki a maradék porcukorral, forgassuk hozzá a langyosra hűlt krémet, végül a darált diót is. A betöltéshez a krémet négy részre osztva kenjük egyenletesen a tésztarétegek közé és a tetejére is. A süteményt fóliázzuk körbe és tegyük hűtőbe legalább 24 órára.

A befejezéshez a cukrot borostyánszínűre karamellizáljuk, hozzáforgatjuk a diót, majd egy olajjal megkent sütőpapírra simítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni. Robotgéppel vagy sodrófával törjük finomra, ezzel hintsük meg a sütemény tetejét.


liszt , tojás , porcukor , szalalkáli , dió , búzadara , tej , citrom héja , vaj

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra