Nábelek Zsófia receptje
2022. január 7.Hozzávalók a tésztához:
- 8 db tojásfehérje
- 280 g porcukor
- 70 g liszt
- 250 g darált dió
- 7 g szalalkáli
Hozzávalók a diós krémhez:
- 500 g tej
- 100 g búzadara
- 200 g porcukor
- 1 db citrom héja
- 250 g puha vaj
- 120 g darált dió
Hozzávalók a befejezéshez:
- 150 g cukor
- 80 g durvára vágott dió
A lisztet, szalalkálit és a darált diót összekeverjük.
A tojásfehérjéből és a porcukorból selymes, kemény habot verünk, majd 3-4 részletben beleforgatjuk a szárazanyagokat. Négy részre osztjuk, sütőpapírral bélelt tepsire simítva egyesével megsütjük a 170 °C-ra előmelegített sütőben, 12-15 perc alatt. Amikor kihűlt, lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Elkészítjük a krémet: a tejhez adjuk hozzá a darát, a porcukor felét és a citromhéjat, majd alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre. Simítsunk a felületére egy réteg fóliát, így megakadályozzuk, hogy hűlés közben bebőrösödjön.
A vajat habosítsuk ki a maradék porcukorral, forgassuk hozzá a langyosra hűlt krémet, végül a darált diót is. A betöltéshez a krémet négy részre osztva kenjük egyenletesen a tésztarétegek közé és a tetejére is. A süteményt fóliázzuk körbe és tegyük hűtőbe legalább 24 órára.
A befejezéshez a cukrot borostyánszínűre karamellizáljuk, hozzáforgatjuk a diót, majd egy olajjal megkent sütőpapírra simítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni. Robotgéppel vagy sodrófával törjük finomra, ezzel hintsük meg a sütemény tetejét.
liszt , tojás , porcukor , szalalkáli , dió , búzadara , tej , citrom héja , vaj