Dudás Szabolcs receptje
2020. szeptember 16.- 4-5 kg-os malac
- gomba
- spenót
- fűszerkrém
- olajbogyó
- szárított paradicsom
- szalonna
A kemencébe az esti műszak után néha malac vagy gida kerül, általában egész éjszaka készül, alacsony hőmérsékleten. Ezúttal porchetta került az asztalra.
A 4-5 kg-os malacot teljesen kicsontozzuk, combját és lapockáját is. A comb és a lapockahúst éles késsel elválasztjuk a bőrtől. A belsejébe tölteléket adunk.
A töltelék sokféle lehet. Például finomra vágott gomba (duxelles), spenót, szardellával készülő fűszerkrém, olajbogyó, szárított paradicsom, illetve ezek bármilyen kombinációja.
A töltött húst szorosan felgöngyöljük, hurokkötéssel vagy egymás mellé kötött, külön-külön csomózott
konyhai zsinórral formára kötözzük. 180 °C-os sütőbe tesszük, kevés vizet öntünk alá. Az első 1-1,5 órában locsolgatjuk, hogy megpuhuljon a bőr. Ilyenkor szalonnával is kenegethetjük.
A készítés második részében a bőrt ropogósra pirítjuk: ilyenkor már nem locsoljuk, mert ez nyúlóssá tenné. Ha van grillfokozat, az utolsó percekben állítsuk a sütőt erre. Az így készült malac szépen szeletelhető, frissen fogyasztva a legjobb.
Az Anyukám mondtában birsalmakompóttal, almapürével, pecsenyelével tálalták.
malac , gomba , spenót , olajbogyó , fűszerkrém , szárított paradicsom , szalonna