A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Porchetta

Dudás Szabolcs receptje

2020. szeptember 16.
  • 4-5 kg-os malac
  • gomba
  • spenót
  • fűszerkrém
  • olajbogyó
  • szárított paradicsom
  • szalonna


ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A kemencébe az esti műszak után néha malac vagy gida kerül, általában egész éjszaka készül, alacsony hőmérsékleten. Ezúttal porchetta került az asztalra.

A 4-5 kg-os malacot teljesen kicsontozzuk, combját és lapockáját is. A comb és a lapockahúst éles késsel elválasztjuk a bőrtől. A belsejébe tölteléket adunk.


A töltelék sokféle lehet. Például finomra vágott gomba (duxelles), spenót, szardellával készülő fűszerkrém, olajbogyó, szárított paradicsom, illetve ezek bármilyen kombinációja.

A töltött húst szorosan felgöngyöljük, hurokkötéssel vagy egymás mellé kötött, külön-külön csomózott
konyhai zsinórral formára kötözzük. 180 °C-os sütőbe tesszük, kevés vizet öntünk alá. Az első 1-1,5 órában locsolgatjuk, hogy megpuhuljon a bőr. Ilyenkor szalonnával is kenegethetjük.

A készítés második részében a bőrt ropogósra pirítjuk: ilyenkor már nem locsoljuk, mert ez nyúlóssá tenné. Ha van grillfokozat, az utolsó percekben állítsuk a sütőt erre. Az így készült malac szépen szeletelhető, frissen fogyasztva a legjobb.

Az Anyukám mondtában birsalmakompóttal, almapürével, pecsenyelével tálalták.



malac , gomba , spenót , olajbogyó , fűszerkrém , szárított paradicsom , szalonna

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra