Saly Noémi receptje
2020. július 20.- 1 db kétökölnyi brokkoli
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2,5 dl (fél doboz) sűrű paradicsomlé
- 1 szelet füstölt szalonna
- 2 ek olaj vagy 1 ek disznózsír
- 2 marék orsótészta vagy szarvacska
- só
- parmezán vagy füstölt sajt
ESZKÖZÖK:
vágódeszka, éles kiskés, főzőkanál, tál, a piros lábos
ELKÉSZÍTÉSE:
A szalonnát a fokhagymával, a hagymával és a petrezselyemmel együtt apróra vágjuk, és a nem túl forróra hevített olajba (zsírba) tesszük. Amikor a szalonna megolvadt és a hagyma is üveges, következik a paradicsom, majd a rózsáira szedett brokkoli. Mehet bele a szára is, felkarikázva-kockázva. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, megsózzuk, és csendesen rotyogtatjuk. Amikor a brokkoli már majdnem puha, belefőzzük a tésztát (meg kell nézni a zacskón, mennyi idő kell neki). Tálaláskor reszelünk rá sajtot.
Maradt? A maradék egy kicsit be fog sűrűsödni – ezen egy pohár meleg vízzel könnyű segíteni. Mint a káposztás ételek általában (hiszen a brokkoli is ebbe a famíliába tartozik), másnap ugyanolyan jó, ha nem jobb. Nem kell vele művészkedni, hamar elfogy úgy, ahogy van. Díszkíséret Minél több szalonnát és húsfélét tettünk bele, annál indokoltabb valami testes száraz vörösbor. Az én könnyedebb változatomhoz a kadarka
a legjobb, de egy chardonnay se rossz választás.
brokkoli , hagyma , fokhagyma , petrezselyem , paradicsomlé , füstölt szalonna , zsír , tészta , parmezán