Receptek

Római brokkolileves

Saly Noémi receptje

2020. július 20.
  • 1 db kétökölnyi brokkoli
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2,5 dl (fél doboz) sűrű paradicsomlé
  • 1 szelet füstölt szalonna
  • 2 ek olaj vagy 1 ek disznózsír
  • 2 marék orsótészta vagy szarvacska
  • parmezán vagy füstölt sajt
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Ha bárki megkérdezné, melyik a kedvenc szakácskönyvem, habozás nélkül rávágnám: Lénárd Sándor A római konyha című remeke. Művelődés- és gasztronómiatörténet, csodás receptek csillogó humorral, mámorító szabadsággal… És hogy melyik belőle a kedvenc receptem? Megint habozás nélkül mondhatom: ez a tésztás brokkolileves, amelyet szeptembertől decemberig szinte minden héten megfőzök, nem tudom megunni. Igazi őszi étel, melegít, tartalmas, nagyon finom. Egy picit változtattam rajta, mert nekem így ízlik jobban: az eredetiben kevesebb a paradicsom és több a zsíros, húsos adalék.

ESZKÖZÖK:
vágódeszka, éles kiskés, főzőkanál, tál, a piros lábos

ELKÉSZÍTÉSE:
A szalonnát a fokhagymával, a hagymával és a petrezselyemmel együtt apróra vágjuk, és a nem túl forróra hevített olajba (zsírba) tesszük. Amikor a szalonna megolvadt és a hagyma is üveges, következik a paradicsom, majd a rózsáira szedett brokkoli. Mehet bele a szára is, felkarikázva-kockázva. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, megsózzuk, és csendesen rotyogtatjuk. Amikor a brokkoli már majdnem puha, belefőzzük a tésztát (meg kell nézni a zacskón, mennyi idő kell neki). Tálaláskor reszelünk rá sajtot.




Kicsit másképp: Lénárd változatában vastag szelet füstölt vagy sonkaszalonna és csak egy kanál paradicsompüré szerepel. Érdemes próbálgatni, ahogy azt is, hogy mi történik, ha belekockázunk egy marék főtt sonkát, füstölt tarját vagy oldalast. Volt már, hogy kifelejtettem a fokhagymát, ez nem okozott tragédiát, illetve hogy parmezán hiányában valami egyszerű itthoni sajtot használtam – ebből se lett baj.

Maradt? A maradék egy kicsit be fog sűrűsödni – ezen egy pohár meleg vízzel könnyű segíteni. Mint a káposztás ételek általában (hiszen a brokkoli is ebbe a famíliába tartozik), másnap ugyanolyan jó, ha nem jobb. Nem kell vele művészkedni, hamar elfogy úgy, ahogy van. Díszkíséret Minél több szalonnát és húsfélét tettünk bele, annál indokoltabb valami testes száraz vörösbor. Az én könnyedebb változatomhoz a kadarka
a legjobb, de egy chardonnay se rossz választás.

brokkoli , hagyma , fokhagyma , petrezselyem , paradicsomlé , füstölt szalonna , zsír , tészta , parmezán