Saly Noémi receptje
2017. május 30.- 2 kg kemény sárgadinnye (tisztán mérve, héj és mag nélkül)
- 1,2 kg Koronás kristálycukor
- 8 dl víz
- 5 dl rum
ESZKÖZÖK:
Tálak, nagyfazék, éles nagy és kis kés, fa vagy műanyag szűrőkanál, üvegek, celofán.
ELKÉSZÍTÉSE:
A dinnyét 2 cm-es kockákra vágom, a cukorból és a vízből szirupot készítek, felforralom, leszedem a habját, majd hozzátöltöm a rumot, és amikor újra forr, beleteszem a gyümölcsöt. Addig kell főzni, amíg üveges nem lesz. Keverni nem jó, csak rázogatni kell. A kockákat a szűrőkanállal kihalászom a szirupból egy cseréptálba, a levet pedig lassú tűzön addig főzöm tovább, amíg be nem sűrűsödik, mint a méz. Ráöntöm a dinnyére, letakarom, két napig hűvös helyen pihentetem. Akkor a levet megint leszűröm, felforralom, és forrón a dinnyére öntöm. Amikor kihűlt, be lehet üvegezni, mehet egyenest a spájzba.
CIFRÁZZAM?
Ugyanez készíthető kemény őszibarackból vagy a kettőből vegyesen. Persze jól néz ki, ha többféle színű dinnyét vagdosunk a tálba. Karalábévájóval csinos gombóckákat is lehet kanyarintani a gyümölcsből (a gyerekek boldogan fogják kirágni a csipkés maradék héjat).
FELHASZNÁLÁSA:
Szemenként! Fagyit, tortaszeleteket koronázni, még apróbbra vágva gyümölcs-rizsbe − vagy egy bánatos téli estén csak úgy bekapni egyet-kettőt, vigasztalásul. Bár alkohol nem sok marad benne, nem gyerekcsemege.
sárgadinnye , dinnye , cukor , rum