Bittera Dóra–Molnár B. Tamás receptje
2018. április 17.- 1 kg spárga, tisztítva, darabolva
- 2 l sültcsirke-alaplé
- 100 ml fehérbor-redukció (Chardonnay)
A REDUKCIÓ ELKÉSZÍTÉSE:
300 ml száraz fehérbort kis lángon 100 ml-re koncentrálunk.
Az alapléhez 1,5 kg csirkeszárnyat és farhátat 160 °C-os sütőbe teszünk 30-40 percre. Befejezés előtt 5-10 perccel hagymát és sárgarépát is adunk mellé. Kivesszük a tepsiből, a zsírt leitatjuk róla, lábosba tesszük, felöntjük kb 2,5 l vízzel. Felforraljuk, lehabozzuk. Adunk hozzá 68 petrezselyemszárat, 1 póréhagymát, 1 szárzellert, csipet sót. Felforraljuk, 30-40 percig kis lángon főzzük, a habot folyamatosan leszedjük róla.
Ez a könnyű alaplé széleskörűen használható levesekhez, mártásokhoz, érdemes nagyobb mennyiségben készíteni s lefagyasztani.
A megtisztított, darabolt spárgát hideg sültcsirke-alaplébe tesszük (használhatunk zöldségalaplevet is), hozzáadjuk a borredukciót. A lábost műanyag fóliával gondosan lefedjük körbetekerjük. A levet felmelegítjük, majd nagyon kis lángon, alig gyöngyöző forrással készítjük 40-45 percig (a fólia felpúposodik majd, s közben folyamatosan visszacsöpög róla az elpárolgó lé).