Segal Viktor receptje
2018. május 4.ÁRPAGYÖNGYRIZOTTÓ
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg hántolt árpagyöngy
- 1/2 fej vöröshagyma finomra aprítva
- 8-10 dl leszűrt szárnyas- vagy zöldségalaplé
- 30 dkg zöld spárga megtisztítva, fás vége eltávolítva, hosszában félbevágva
- 1 db Meyer citrom (vagy másfajta érett citrom)
- 12 db kisméretű siitake gomba szárát eltávolítjuk (használhatunk bármilyen friss gombát, pl. csiperke, rókagomba, őzláb)
- 4 dkg vaj
- 1 ek vaj a zöldségek párolásához
- só, bors
Frank Nicholas Meyer az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma munkatársaként azért utazott Ázsiába az 1900-as évek elején, hogy hazájában még ismeretlen növényeket gyűjtsön. A 2500 különböző példány egyike volt a Kínában, a Himalájánál talált citrusféle, amely a Citrus meyeri nevet kapta. Az érett gyümölcs gömbölyded, színe narancssárgás. Héja sokkal vékonyabb és puhább, mint a citromé, ezért nehezebben is szállítható és könnyebben romlik. Nálunk január–februárban kapható. Lédús (remek limonádéalap), a héja is nagyon ízletes: nem véletlen, hogy a gasztronómiában vált először híressé.
árpagyöngy , shiitake gomba , spárga , zöldségalaplé , Meyer citrom , vaj