Receptek

Sütőtök, fehér csoki, tökmag, gyömbér-lime sörbet

Várady Luca receptje

2020. október 14.

Sütőtök
Hozzávalók:

  • 1 db kisebb sütőtök
  • 200 g vaj
  • 1 db lime

Fehércsoki-ganache
Hozzávalók:

  • 300 g fehér csokoládé
  • 300 g tejszín
  • 1 db lime héja
  • 3 lap zselatin

Pirított tökmag
Hozzávalók:

  • 50 g tökmag
  • só, olaj

Sütőtökfagylalt
Hozzávalók:

  • 700 g natúr sült sütőtökpüré (kanadai sütőtök darabolva, 150 °C-on 30 perc alatt puhára sütve, lazán összeturmixolva, átpasszírozva)
  • 100 g méz/glükózszirup
  • 200 g narancslé
  • citromlé, kicsi só
  • 5 lap zselatin
  • 1 db tojásfehérje

Gyömbér-lime sörbet (Garai Ádám receptje)
Hozzávalók:
A: cukormassza

  • 180 g cukor
  • 40 g víz
  • 30 g glükózszirup
  • 30 g invertcukor (én mindkettőt mézzel helyettesítettem)

B: zselatinszirup

  • 130 ml víz
  • 65 g cukor
  • 20 g lapzselatin

C: ízesítő

  • limelé, citromlé, gyömbérlé (3-3-1 arányban)
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Sütőtök elkészítése:
A sütőtökszeleteket vajon lassan konfitáljuk.

Sütőtökszalag elkészítése:
A sütőtök felső részéből szalagokat vágunk, amiket limelével és héjával marinálunk legalább 2 órán keresztül.

Fehércsoki-ganache elkészítése:
A tejszínt felmelegítjük, feloldjuk benne a beáztatott lapzselatint, és ráöntjük a fehér csokoládéra, majd lime-héjjal ízesítjük. Alaposan elkeverjük, 4 órát hűtőszekrényben pihentetjük, majd habbá verjük.

Pirított tökmag elkészítése:
A tökmagot olajon kipattogtatjuk, a végén sózzuk.

Sütőtökfagylalt elkészítése:
Mindent összeturmixolunk (a lapzselatint beáztatjuk, egy kevés langyosított masszában feloldjuk), ha kell, még ráízesítünk citrommal, cukorsziruppal vagy mézzel. Pacotégelyben csonttá fagyasztjuk és kétszer átengedjük pacojeten.

Gyömbér-lime sörbet
A: cukormassza elkészítése:
Mindent 112 °C-ig melegítünk, levesszük a tűzről.

B: zselatinszirup elkészítése: Mindent felmelegítünk, hogy a beáztatott zselatinok felolvadjanak.

C: ízesítő elkészítése: A-ból és B-ből 65-65g-ot, a C-ből 130 g-ot mérünk és alaposan összeturmixoljuk. Pacotégelyben keményre fagyasztjuk és kétszer átengedjük pacojeten (érdemes idő előtt, hogy ha kell, kicsit visszafagyhasson).


sütőtök , vaj , lime , fehér csokoládé , zselatin , tejszín , tökmag , méz , narancslé , citromlé , gyömbérlé , limelé , lapzselatin , invertcukor , glükózszirup , tojás

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra