Receptek

Sütőtök házi tésztával és Stiltonnal

Sárközi Ákos receptje

2020. július 25.
SÜTŐTÖK
HOZZÁVALÓK:
  • 1 kg sütőtök
  • 10 dkg vaj
  • kakukkfűméz
  • só, bors
SÁRGA TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
  • 25 dkg rétesliszt
  • 2 db egész tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 1 ek olívaolaj
  • csipetnyi sáfrány
  • 1 ek forró víz

FEKETE TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
  • 25 dkg rétesliszt
  • 2 db egész tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 1 ek olívaolaj
  • 4 g tintahaltinta

ZÖLD TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
  • 25 dkg rétesliszt
  • 2 db egész tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 1 ek olívaolaj
  • 10 dkg bébispenót
STILTON-MÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:
  • 20 dkg Stilton sajt
  • 5 dl tejszín
  • 3 dl zöldségalaplé
  • 2 db sonkahagyma
  • 10 dkg vaj
  • tört zöld bors
TÁLALÁS
HOZZÁVALÓK:
  • 2 dkg pirított tökmag
  • 1 ek tökmagolaj
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Nehéz
SÜTŐTÖK ELKÉSZÍTÉSE:
A kimagozott sütőtököt nagyobb cikkekre vágjuk, majd mézzel meglocsoljuk és sütőben 160 °C-on puhára sütjük. A megsült tök húsát kikaparjuk, és vajjal krémesre turmixoljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A magokat a tálalásnál használjuk fel pirított formában.

SÁRGA TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A sáfrányt leforrázzuk, majd 5 percre ázni hagyjuk, hogy minden szín kioldódjon belőle. A többi hozzávalót összedolgozzuk, és hozzászűrjük a sáfrányos vizet. Fóliába csomagolva pihentetjük.

FEKETE TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
Minden hozzávalót összedolgozunk, majd fóliában pihentetjük.

ZÖLD TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A parajleveleket olajban ropogósra sütjük, majd a rétesliszttel turmixoljuk, míg szép zöld lisztet nem kapunk. Az alapanyagokat összedolgozzuk, majd fóliában pihentetjük.

ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
A háromszínű tésztából csíkos tésztát készítünk: mindhármat a legvastagabb fokozaton kinyújtjuk a tésztagéppel, majd kevés vízzel egymás mellé ragasztunk felváltva színes csíkokat.

Az így kapott csíkos tésztát gépben a kívánt vékonyságúra nyújtjuk, majd kör alakúra szaggatjuk. Bő forrásban lévő vízben készre főzzük.

STILTON-MÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:
Vajon az aprított sonkahagymát üvegesre pároljuk, majd felöntjük zöldségalaplével, és a felére forraljuk. Ezt követően a tejszínt, a sajtot és a tört borsot hozzáadjuk.

Összeforraljuk és turmixoljuk, sót csak kóstolás után adjunk hozzá, ha kell.

TÁLALÁS:
A sütőtökkrémet a tányérra halmozzuk, majd beborítjuk a tésztával, mártást öntünk köré, és pirított tökmaggal, tökmagolajjal tálaljuk.


sütőtök , vaj , kakukkfűméz , liszt , tojás , olívaolaj , sáfrány , tintahaltinta , bébispenót , Stilton sajt , tejszín , sonkahagyma , zöldségalaplé , tökmag , tökmagolaj

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra