A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Töltött karalábé

Kalla Kálmán receptje

2019. október 27.
  • 8 db fiatal karalábé
  • 400 g darált borjú- vagy sertéshús
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • 1 db tojás
  • 1 db zsemle beáztatva, kicsavarva
  • 1 csésze húsleves
  • 40 g vaj
  • 3 ek liszt
  • 1 csésze tejszín
  • 1 csésze tej
  • só, bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A karalábékról levágjuk a leveleket, kivéve a 2-3 legkisebbet, ezeket a zsenge felső héjjal együtt vágjuk le díszítésnek. A levágott levelek közül a legzsengébbeket finomra vágjuk. Négy nagyobb levelet leforrázunk. A karalábékat meghámozzuk, és karalábévájóval kivájjuk a közepüket.

A zsemlét összekeverjük a darált hússal, tojással. Ízesítjük sóval, borssal és a vágott zöld levelek felével. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a karalábékat, a kimaradt tölteléket elosztjuk a nagyobb forrázott levelekbe, és beletekerjük.

Egy lábasba helyezzük a töltött karalábékat, a töltött leveleket, a kivájt karalábédarabokat és a maradék vágott zöldet. Ráöntjük a húslevest és két csésze vizet, majd fedő alatt puhára pároljuk.

A megpuhult töltött karalábékat és töltött leveleket kivesszük és melegen tartjuk. A vajat egy literes lábasban megolvasztjuk, átforrósítjuk rajta a lisztet, és habverővel hozzákeverjük a tejet és a tejszínt. Ezt hozzáöntjük a karalábé főzőlevéhez és felforraljuk. Ezzel a főzelékszerű mártással leöntjük a töltelékeket és a töltött leveleket.



karalábé , borjúhús , petrezselyem , zsemle , vaj , liszt , tejszín , tej