Dudás Szabolcs receptje
2021. március 12.PACAL
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg tisztított pacal
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma, félbevágva
- 2 db babérlevél
SOFFRITTO (ÍZESÍTŐ ZÖLDSÉGALAP)
HOZZÁVALÓK:
- 1 fej vöröshagyma, finomra vágva
- 1 db szárzeller, kis kockára vágva
- 1 db sárgarépa, kis kockára vágva
- 6-8 ek olívaolaj
- diónyi vaj
TÁLALÁS
HOZZÁVALÓK:
- 1 pohárnyi száraz furmint
- 300 g hámozott paradicsom
- marhahúsalaplé
- 50 g parmezán (Parmigiano Reggiano)
- só, bors
LAMPREDOTTO
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg oltógyomor
- 4 db császárzsemle
FŐZŐLÉ
HOZZÁVALÓK:
- 2 fej vöröshagyma
- 1 db szárzeller
- 1 db petrezselyemgyökér
- 2 db paradicsom
- só, szemes bors, babérlevél
ZÖLDMÁRTÁS (SALSA VERDE)
HOZZÁVALÓK:
- 2 csokor petrezselyem
- 100 ml olívaolaj
- 1 szelet kenyérbél
- 1 db kemény tojás
- 2 db szardellafilé
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek fehérborecet
- 1 ek kapribogyó
- 200 ml tej
- só, bors
PACAL ELKÉSZÍTÉSE:
A pacalt – vöröshagymával, babérlevéllel, fokhagymával – 1 órán át főzzük.
Lecsöpögtetjük, vékony csíkra vágjuk.
SOFFRITTO (ÍZESÍTŐ ZÖLDSÉGALAP) ELKÉSZÍTÉSE:
A hozzávalókból olívaolaj és vaj keverékén soffrittót, azaz egyfajta zöldségalapot készítünk.
TÁLALÁS ELKÉSZÍTÉSE:
A soffrittóhoz hozzáadjuk a pacalt, a fehérbort, majd a paradicsomot és némi alaplevet.
Sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd tepsibe téve 150 °C-os sütőben pároljuk. Tálaláskor kevés vajat keverünk még bele, házi kenyérből készült pirítósra kanalazzuk, parmezánforgáccsal adjuk.
A Dudás fiúk Olaszországban egyes vágóhidakon olyan húsrészeket láttak, amit máshol még soha. Akkor fedezték fel a lampredottót, ami tulajdonképpen firenzei specialitás, a pacal rokona. A marha összetett gyomrának utolsó, negyedik részéből készül („abomasum”), vagyis az oltóból, amit máshol kidobnak vagy jó esetben állateledelnek dolgoznak fel.
LAPREDOTTO ELKÉSZÍTÉSE:
A feldarabolt zöldségeket sós vízbe tesszük a borssal és a babérlevéllel. Ebben főzzük lassú tűzön puhára az oltógyomrot.
ZÖLDMÁRTÁS (SALSA VERDE) ELKÉSZÍTÉSE:
Összeturmixoljuk a tejbe áztatott és kinyomkodott szardellát, a fokhagymát, a tejbe áztatott, kinyomkodott kenyérbelet, a főtt tojást.
Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és kapribogyót, majd hozzákeverjük az ecetet és az olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk.
TÁLALÁS:
A puhára főtt lampredottót csíkra vágjuk, kettévágott házi zsemlébe helyezzük.
Rákanalazunk kanálnyi zöldmártást, friss borsot darálunk rá. Aki a csípőset kedveli, csípős olajjal ízesítheti, amit olívaolajba áztatott szárított chiliből készítünk.
pacal , fokhagyma , vöröshagyma , babérlevél , szárzeller , sárgarépa , olívaolaj , vaj , száraz furmint , paradicsom , húsalaplé , parmezán , oltógyomor , császárzsemle , petrezselyemgyökér , szardellafilé , tojás , fehérborecet , kapribogyó