Barna Ádám receptje
2020. augusztus 6.- 2,5 kg fiatal vaddisznólapocka, darabolva, inazva
- 1 l nyesedékből és csontból főzött alaplé
- 1 tk paradicsompüré
- 2 dl száraz vörösbor
- füstölt szalonnabőr
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 2 db sonkahagyma
- 2 ek aszalt fekete cseresznye
- egész bors, babérlevél
- csillagánizs, borókabogyó
- szegfűszeg, kis darabka fahéj
- kevés reszelt narancshéj
KÖRET
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg leveleire szedett kelbimbó
- 1 kg feketegyökér
- 5 dkg barna vaj
- citrom, só
A répát, zöldséget aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, majd a paradicsompürét, és enyhén tovább pirítjuk. Felöntjük a vörösborral, és a bort elpárologtatva lepirítjuk, majd hozzáadjuk a húshoz.
A fűszereket serpenyőben enyhén megpirítjuk, és azt is a húshoz adjuk.
A végén hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és a frissen vágott kakukkfüvet, majd a húst a párolólében hagyjuk kihűlni.
A húst daraboljuk, a párolólevet átszűrjük, hozzáadjuk az aszalt fekete cseresznyét, kiforraljuk, és ízlés szerint ízesítjük. A húst a párolólébe visszarakva melegítjük meg.
A feketegyökeret, más néven téli spárgát folyó víz alatt meghámozzuk és citromos vízbe tesszük. Enyhén sós vízben 5-8 perc alatt roppanósra főzzük és barna vajon átforgatjuk, pirítjuk, sózzuk, néhány csepp citromlével ízesítjük.
A kelbimbót szintén enyhén sós vízben leforrázzuk, jeges vízben lehűtjük, majd tálaláskor vajon átforgatjuk, sózzuk.
feketegyökér , kelbimbó , vaddisznólapocka , alaplé , paradicsompüré , száraz vörösbor , füstölt szalonnabőr , fokhagyma , sárgarépa , petrezselyemgyökér , sonkahagyma , aszalt fekete cseresznye , babérlevél , csillagánizs , borókabogyó , szegfűszeg , fahéj , narancshéj , barna vaj , citrom