Receptek

Vaníliás grízgombócok narancsos körteraguval, szilvahabbal

Tátrai Balázs receptje

2020. július 21.

10 adagra

GRÍZGOMBÓC
HOZZÁVALÓK:

  • 1 l tej
  • 10 dkg vaj
  • 175 g cukor
  • 1 db citrom héja
  • 75 g házi zsemlemorzsa
  • 3 db egész tojás
  • 20 dkg búzadara
  • 1 db vaníliarúd

KÖRTERAGU
HOZZÁVALÓK:

  • 6 db körte
  • 150 g cukor
  • 1 dl fehérbor
  • 1 rúd fahéj
  • 5 dl frissen facsart narancslé
  • xantana vagy keményítő a sűrítéshez

SZILVAHAB
HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg szilva
  • 50 g cukor
  • 3 dl vörösbor
  • 2 dl portói bor
  • kardamom zúzva
  • 1 db csillagánizs
  • 2-3 db szegfűszeg
  • 2 db lapzselatin hideg vízben áztatva
ADAG: 10 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A gombócokhoz a tejet felforraljuk a vaníliarúd kikapart belsejével, a citromhéjjal, a vajjal és a cukorral. Belekeverjük a búzadarát, lassan főzzük, hozzáadjuk a morzsát is.

Tepsire terítjük, kihűtjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. Gombócokat formázunk belőle, forrásban lévő vízben készre főzzük.

A körteraguhoz cukrot karamellizálunk, beletesszük a fűszereket, majd a fehérbort. Elpárologtatjuk az alkoholt, felöntjük narancslével. Alacsony hőmérsékleten főzzük, beállítjuk a sűrűségét, majd hozzáadjuk a kimagozott, hámozott, cikkekre vágott körtét. A körte maradjon ropogós.

A szilvahabhoz a kétfajta bort a fűszerekkel összeforraljuk, hozzáadjuk a szilvákat, a cukrot és a kicsavart zselatinlapokat. Turmixoljuk, kihűtjük, átszűrjük, ISI szifonba töltjük (egy patront tekerünk bele).

TÁLALÁS:
Tálaláskor a megfőtt gombócokat vajon pirult házi morzsába vagy kalácsmorzsába hempergetjük, kevés porcukorral meghintjük. Tányérra rendezzük a gombócokat és a körtecikkeket, amelyre némi mártást kanalazunk. Szifonból szilvahabot nyomunk hozzá.


körte , szilva , tej , vaj , citrom héja , zsemlemorzsa , tojás , búzadara , vaníliarúd , fehérbor , fahéj , xantana , narancslé , vörösbor , kardamom , portói bor , csillagánizs , szegfűszeg , lapzselatin

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra