Szilágyi Emese receptje
2022. március 6.- vegán leveles tészta
Töltelék:
- olívaolaj
- 2 szál medvehagyma levél
- 2 gerezd fokhagyma
- 322 gramm cékla
- 75 gramm darált dió
- 240 gramm tofu
- 1/4 kanál füstölt paprika
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 teáskanál juharszirup
- 2 evőkanál liszt
- só
- bors
Szaft:
- olívaolaj
- 1 szál medvehagyma levél
- 1 szál sárgarépa
- 1 kisebb cékla
- 2 gerezd fokhagyma
- babérlevél
- 240 ml bor
- 240 ml víz
- só
- bors
- 1 evőkanál cukor
- keményítő
Gombás pép:
- 2 kanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 550 gramm gomba
- só
- bors
- kakukkfű
A tetejére:
- növényi tej
- mák
Töltelék:
Két kanál olívaolajon közepes lángon lepirítjuk az apróra vágott medvehagymát, majd hozzá adjuk a kakukkfüvet, fokhagymát.
Addig forgatjuk, míg illatozni nem kezd. Vigyázzunk, meg ne égjenek!
Ezt követően hagyjuk kihűlni.
Aprítógépbe rakjuk a céklát, finomra dolgozzuk, majd hozzá adjuk a tofut, fokhagymát, füstölt paprikát, balzsamecetet, juharszirupot, sót, borsot. Homogénre dolgozzuk, aztán adjuk hozzá a darált diót és a lisztet.
Tovább dolgozzuk, majd spatulával sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és formázzuk hosszú tömbbé. 180 fokos előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Szaft:
Olívaolajon karamellizáljuk az apróra vágott répát a medvehagymával, fokhagymával. Hozzáadjuk a gombát, céklát, babérlevelet, sót, borsot, cukrot, kakukkfüvet, a bort és a vizet. Kb. 30 percig forraljuk. Szűrjük le és rakjuk vissza forralni és keményítővel sűrítsük.
Gombás pép:
Két evőkanál olívaolajat közepes lángon felhevítünk, hozzá adjuk a fokhagymát, majd az apróra vágott gombát, sót, borsot, kakukkfüvet. Miután elérte a megfelelő állagot, hagyjuk kihűlni, mert a töltelékre úgy fog rendesen tapadni a gombapépünk.
A Wellington összerakása:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A vegán leveles tésztát 10 percig hagyjuk szobahőmérsékleten, aztán nyújtsuk ki.
A tészta közepére rakjunk a gombás pépből, és helyezzük rá a töltelékünket.
A maradék gombás pépet spatulával simítsuk a töltelék tetejére, hogy mindenhol körbevegye.
A leveles tészta mindkét oldalán, enyhén átlósan 2,5 cm-es bevágásokat készítünk, majd ezeket a tésztaszálakat a Wellington tetejére fonjuk.
A fonatok közt apró réseket hagyjunk, mert azok lehetővé teszik a gőz távozását, és nem fog szétrepedni a tésztánk.
Kenjük meg a tésztát növényi tejjel és szórjuk meg mákkal a tetejét.
Kb. 35 perc alatt süssük meg, míg aranybarna nem lesz!