Receptek

Vegán Wellington: nem csak szép, finom is

Szilágyi Emese receptje

2022. március 6.
  • vegán leveles tészta


Töltelék:

  • olívaolaj
  • 2 szál medvehagyma levél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 322 gramm cékla
  • 75 gramm darált dió
  • 240 gramm tofu
  • 1/4 kanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 teáskanál juharszirup
  • 2 evőkanál liszt
  • bors

Szaft:

  • olívaolaj
  • 1 szál medvehagyma levél
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kisebb cékla
  • 2 gerezd fokhagyma
  • babérlevél
  • 240 ml bor
  • 240 ml víz
  • bors
  • 1 evőkanál cukor
  • keményítő

Gombás pép:

  • 2 kanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 550 gramm gomba
  • bors
  • kakukkfű

A tetejére:

  • növényi tej
  • mák

ADAG: 3 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

Töltelék:

Két kanál olívaolajon közepes lángon lepirítjuk az apróra vágott medvehagymát, majd hozzá adjuk a kakukkfüvet, fokhagymát.

Addig forgatjuk, míg illatozni nem kezd. Vigyázzunk, meg ne égjenek!

Ezt követően hagyjuk kihűlni.

Aprítógépbe rakjuk a céklát, finomra dolgozzuk, majd hozzá adjuk a tofut, fokhagymát, füstölt paprikát, balzsamecetet, juharszirupot, sót, borsot. Homogénre dolgozzuk, aztán adjuk hozzá a darált diót és a lisztet.
Tovább dolgozzuk, majd spatulával sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és formázzuk hosszú tömbbé. 180 fokos előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

Szaft:

Olívaolajon karamellizáljuk az apróra vágott répát a medvehagymával, fokhagymával. Hozzáadjuk a gombát, céklát, babérlevelet, sót, borsot, cukrot, kakukkfüvet, a bort és a vizet. Kb. 30 percig forraljuk. Szűrjük le és rakjuk vissza forralni és keményítővel sűrítsük.

Gombás pép:

Két evőkanál olívaolajat közepes lángon felhevítünk, hozzá adjuk a fokhagymát, majd az apróra vágott gombát, sót, borsot, kakukkfüvet. Miután elérte a megfelelő állagot, hagyjuk kihűlni, mert a töltelékre úgy fog rendesen tapadni a gombapépünk.
A Wellington összerakása:


Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

A vegán leveles tésztát 10 percig hagyjuk szobahőmérsékleten, aztán nyújtsuk ki.

A tészta közepére rakjunk a gombás pépből, és helyezzük rá a töltelékünket.
A maradék gombás pépet spatulával simítsuk a töltelék tetejére, hogy mindenhol körbevegye.
A leveles tészta mindkét oldalán, enyhén átlósan 2,5 cm-es bevágásokat készítünk, majd ezeket a tésztaszálakat a Wellington tetejére fonjuk.

A fonatok közt apró réseket hagyjunk, mert azok lehetővé teszik a gőz távozását, és nem fog szétrepedni a tésztánk.

Kenjük meg a tésztát növényi tejjel és szórjuk meg mákkal a tetejét.


Kb. 35 perc alatt süssük meg, míg aranybarna nem lesz!

wellington , vegán wellington

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra