Barka Áron receptje
2022. január 20.Véres hurka
Hozzávalók:
- 3 db szikkasztott zsömle
- 2,5 dl sertésvér
- 7 cl tejszín
- 10 dkg aprított sonkahagyma, zsírban megfonnyasztva
- só, tört fekete bors, őrölt gyömbér, őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, majoránna
- liszt, tojás, zsemlemorzsa
Céklaravioli
Hozzávalók:
- 1 db nagyobb cékla
- 2 db nagyobb birsalma
- 1 ek barna cukor
- 50 g vaj
A vért összekeverjük a tejszínnel, a felkockázott zsemlékkel és a fűszerekkel, majd sózzuk. Gőzölő- vagy porcelánformába, esetleg fedeles jénai tálba tesszük, és 110 °C-os sütőben gőzöljük.
Kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
A céklát puhára főzzük, és vékony szeletekre vágjuk úgy, hogy minél nagyobb átmérőjű, vékony, kör alakú lapokat kapjunk. Ha túl lágy a formázáshoz, hűtőszekrénybe tesszük, hogy kicsit megszilárduljon, majd kb. 10 grammos golyókat formázunk belőle, és bepanírozzuk.
Forró olajban kisütjük.
A birsalmát meghámozzuk, feldaraboljuk, a barna cukorból világos karamellt készítünk. Rátesszük a vajat, a feldarabolt birsalmát, majd lefedjük és alacsony lángon puhára pároljuk.
A birsalmadarabokat szűrőkanállal turmixgépbe szedjük, majd összeturmixoljuk annyi karamelles lével, hogy kenhető állagú legyen.
A céklaszeletekből kiszúróformával köröket szúrunk. A lapok közepére birspürét halmozunk, majd befedjük egy másik szelet céklával, és a széleit lenyomkodjuk. Ha van kiszúró-készletünk, a felső laphoz eggyel nagyobb kiszúrót válasszunk, így több töltelékkel is egyenletes marad a „ravioli” széle.
zsömle , sertésvér , tejszín , sonkahagyma , cékla , birsalma , gyömbér , fahéj , majoránna , szegfűszeg