Varjú Viktor receptje
2020. április 30.- 2 l víz
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1/2 gumó zeller
- 1 db karalábé
- 1/2 fej kelkáposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
SACHET D’ÉPICES
HOZZÁVALÓK:
- 10 szem egész bors
- 1 db szerecsendió-virág
- 2 dkg gyömbér
- 1 dkg galanga
FŰSZERCSOKOR
HOZZÁVALÓK:
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor zellerzöld
- 1 csokor lestyán
- 1 szál borsikafű
- 2 db babérlevél
A leves tulajdonképpen ugyanúgy készül, mint a hagyományos húsleves. A zöldségek ízeit már másfél órás gyöngyöző főzés után kinyerhetjük. A leves tetején díszelgő karalábé inkább díszítés: a főszerep a tavasz zöldségeit felvonultató erőlevesé.
Hideg vízben feltesszük a receptúrában szereplő összes zöldséget. Egy darab gézbe (sachet d’épices) a következő fűszereket csomagoljuk be: egész bors, szerecsendió-virág, gyömbér, galanga-gyökér liliomgyömbérnek is hívják).
A fűszernövényekből pedig fűszercsokrot kötünk (petrezselyem, zeller, lestyán és kis ág borsikafű). A csokrot egy darab friss babérlevél ölelje át. Erre kerül egy vékony madzag, ami fixen tartja a kis csomagot. Ezek már csak azért is praktikus kellékek, mert így nem szükséges sokáig bogarászni a felhasználható és kidobandó zöldségek és összetevők között.
A kész levesből a zöldségeket kimentjük és egyformára vágjuk. A forró lével nyakon öntve tálaljuk. (Ha valamiért a leves színe nem stimmel, pár csepp sötét szója megteszi a magáét.)