Receptek

Zöldséges erőleves karalábéval

Varjú Viktor receptje

2020. április 30.
  • 2 l víz
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1/2 gumó zeller
  • 1 db karalábé
  • 1/2 fej kelkáposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma

SACHET D’ÉPICES
HOZZÁVALÓK:

  • 10 szem egész bors
  • 1 db szerecsendió-virág
  • 2 dkg gyömbér
  • 1 dkg galanga

FŰSZERCSOKOR
HOZZÁVALÓK:

  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor zellerzöld
  • 1 csokor lestyán
  • 1 szál borsikafű
  • 2 db babérlevél
ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A leves tulajdonképpen ugyanúgy készül, mint a hagyományos húsleves. A zöldségek ízeit már másfél órás gyöngyöző főzés után kinyerhetjük. A leves tetején díszelgő karalábé inkább díszítés: a főszerep a tavasz zöldségeit felvonultató erőlevesé.

Hideg vízben feltesszük a receptúrában szereplő összes zöldséget. Egy darab gézbe (sachet d’épices) a következő fűszereket csomagoljuk be: egész bors, szerecsendió-virág, gyömbér, galanga-gyökér liliomgyömbérnek is hívják).

A fűszernövényekből pedig fűszercsokrot kötünk (petrezselyem, zeller, lestyán és kis ág borsikafű). A csokrot egy darab friss babérlevél ölelje át. Erre kerül egy vékony madzag, ami fixen tartja a kis csomagot. Ezek már csak azért is praktikus kellékek, mert így nem szükséges sokáig bogarászni a felhasználható és kidobandó zöldségek és összetevők között.

A kész levesből a zöldségeket kimentjük és egyformára vágjuk. A forró lével nyakon öntve tálaljuk. (Ha valamiért a leves színe nem stimmel, pár csepp sötét szója megteszi a magáét.)



karalábé

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra