Cikkek

Magyar Konyha

2024. július 3.

olaszország , olasz étterem , capuccino , aperitif

Mindegy Olaszország mely részén járunk, mindenfelé vannak olyan étkezési szabályok, amelyek nincsenek ugyan kőbe vésve, ám ha illedelmesek szeretnénk lenni, nem árt ha ismerjük őket!

Olaszország az európai gasztroturisták egyik legkedveltebb célpontja. Talán épp ezért keringenek mendemondák az utazók között olyanokról, hogy előfordul, hogy délután nem szolgálják ki capuccinoval a vendéget, vagy megszólják ha Havaii pizzát keres az étlapon. Nos, a másodikon semmiképp ne csodálkozzunk, de az előbbi is simán megtörténhet. Nézzük a legfontosabb íratlan olasz érkezési szabályokat!


1. Édesen indul a nap


Reggelire cappuccino vagy presszókávé az általános, valamilyen péksüteménnyel. Nem ritkán talponállóban elfogyasztva. Az pedig, hogy pontosan milyen a péksüti, már a régiótól függ. Rómában a maritozzo divat, míg Szicíliában a briós.


2. Nos, a capuccino legenda igaz!
Az olaszok leggyakrabban presszókávét isznak, cappuccino csak reggel kerül az asztalra. Ezt a szokást néhol tényleg nagyon komolyan veszik, és nem csak azért, mert étkezés után a tejes kávé nem segítene az emésztésben…


3. Mindent a maga idejében!


Szigorúan hangzik, és nyilván a turisták által leginkább látogatott részeken számtalan étterem tekint el ettől, de Olaszországban elég jól behatárolható ideje van az egyes étkezéseknek. Jellemzően délután egy és fél három között ebédelnek, a vacsora pedig fél kilenctől egészen fél tizenegyig tarthat. Azok az éttermek, amelyek vacsorát kínálnak este hét előtt, szinte biztosan a turisták kedvéért teszik.


4. Az asztalfoglalás egész estére szól!


És ha már vacsora: az olasz pincérek ritkán hozzák ki a számlát addig, amíg a vendég nem kéri azt. Ennek legfőbb oka, hogy étkezést társasági eseménynek tekintik. Furcsa lenne ezt megszakítani a fizetéssel. Ez egyben ezt is jelenti, hogy ha estére foglalunk asztalt, az étterem személyzete zárásig biztosítja azt.


5. Az aperitif szerepe
Ritkán fordul elő, hogy az olaszok alkoholos italt innának ételek fogyasztása nélkül. Ha aperitivót rendelünk, szinte mindig érkezik hozzá sós harapnivaló. A chips, a mogyoró vagy az olívabogyó szerepe ugyanaz: meghozza az étvágyat.


Kapcsolódó cikkek