Cikkek

Kitzinger Szonja Fotó: Gaál Dániel

2025. november 7.

Újpest , Hack Barnabás

Újpestről nem a gasztrohelyek ugranak be elsőként. Pedig a városrész mélyén rejtett kincsek lapulnak: a piac, kézműves pékségek, specialty kávézók és családi kedvencek. Hack Barnabás, a Costes Downtown séfje, újpesti születésű és a kerület ízeit, illatait és hangulatát sejtszinten őrzi. Most meg is mutatja a kedvenceit.


„A piac nekem mindig jó érzés volt” – meséli a séf. „Nagypapámmal sokszor jártunk az újpesti piacra. Akkor még nem a mai modern épület volt, hanem egy régi, faasztalos piac, plüss, szőrös hőfüggönyökkel. Ha hozzáért az ember, a hideg kirázott tőle, de a benti hangulat, a színek és az illatok varázslatosak voltak.




Mindig kaptam savanyú káposztát ‘minőségellenőrzésre’ a néniktől, és kifelé menet gyakran vettem kaparós sorsjegyet – a zsebpénzem így mindig biztosítva volt, ha éppen nyertem. Legtöbbször szezonális zöldséget és gyümölcsöt vásároltunk, de maga a piac hangulata már akkor is inspirált.”




Engem az újpesti terek, épületek, színek, évszakok – alakítottak. Újpesten nőttem fel, a panelrengetegben bandáztunk tinédzserként, és ma is innen indulok el minden nap. Számára az alábbi helyek azok, ahol szívesen megfordul.


Vekni Műhely: „Véletlenül találtunk rá egyik reggel, miután kiraktuk a gyerekeket az oviban. A panel aljában megbújó pékség apró és eldugott, de azonnal érezni lehetett a magas minőséget. A croissantok a kedvenceim, minden ízében érezni a kézművességet, és mindig tartogat valami újat a kínálat.”




Nodepresso: „A mellette lévő étterembe többször jártunk, és kíváncsian figyeltük, mi nyílik majd. Amikor kiderült, hogy specialty kávézó lesz, nagyon megörültünk, mert eddig a belvárosba kellett utaznunk a jó kávéért. A kínálat folyamatosan változik, így mindig tartogat valami újdonságot. A Costa Rica-i kávé különösen meglepett: gyümölcsös, enyhén fanyar, pont olyan reggeli korty, ami felébreszti a kreativitást.”




Il Gruppo pizzéria: „Sokszor jövünk ide barátokkal vagy a gyerekekkel. Mindig más pizzát próbáltunk, amíg az utcánkba nem nyílt ez a fatüzelésű kemencével dolgozó hely. Azonnal beleszerettünk. A kemence illata, a tészta textúrája, a friss feltétek – mindez a hagyomány és szenvedély találkozása. Ez az érzés a Costes Downtown konyhájában is megjelenik: tiszta alapanyag, kézművesség és odafigyelés minden részletre.”




A séf szerint a környék kisvállalkozásai érzelmi alapú működésük miatt különlegesek: „Az újpesti emberek lokálpatrióták, fontos számukra a közösség visszajelzése, és sok hely érzelmi alapon működik, nem csupán profitorientáltan. A belvárosban ez ritkább, itt a törzsvásárlók és a személyes kapcsolatok a helyek életét is alakítják.”


Hack Barnabás séfként az Újpesthez kötődő élményeket a Costes Downtownban formálja át kortárs gasztronómiává: „A Costes Downtown városi dzsungel koncepciója nem véletlen. Én ebből táplálkoztam, ez inspirált. A betondzsungel fogásunkat már sokan ismerik, emellett az egyik legismertebb és műgyűjtők körében legkedveltebb hazai, kortárs festőművész, Barakonyi Zsombor képei nemcsak a falakon láthatók, olykor még a fogásokon is visszaköszönnek.”




Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek