Receptek

Az Anyukám Mondta somlói galuskája

Mida Balázs/Anyukám Mondta receptje

2025. szeptember 5.

Piskóta:


  • 4 db M-es méretű tojás
  • 120 g kristálycukor
  • 70 g finomliszt
  • 1 csipet sütőpor
  • 2 ek víz


Vaníliapuding:


  • 8 db M-es méretű
  • tojássárgája
  • 80 g finomliszt
  • 80 g habtejszín (35%-os)
  • 350 g cukor
  • ½ vaníliarúd
  • 500 ml tej


Szirup:


  • 350 ml víz
  • 300 g cukor
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 30 ml jó minőségű rum


Csokiöntet:


  • 500 ml tej
  • 45 g kakaópor
  • 50 g ét csokoládé
  • 15 g finomliszt
  • 40 g vaj
  • 50 g cukor
  • 20 ml rum


Tálalás:


  • felvert tejszín
  • pirított, apróra vágott dió


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a cukrot és a vizet fokozatosan a fehérjéhez adagolva kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, végül hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Az így kapott piskótatésztát kb. 30×40 cm-es tepsibe terítjük. 160 fokra előmelegített sütőben kb.20 perc alatt megsütjük.

A vaníliapudinghoz a tejet, a tejszínt és a vaníliarúd kikapart belsejét gyorsforralóban, lassan melegíteni kezdjük. Közben a tojások sárgáját a cukorral és liszttel simára keverjük. A tej egy részét a tojásos keverékhez adjuk, majd visszaöntjük a gyorsforralóba és pudingsűrűségűre főzzük, vigyázva, nehogy összekapja.

A sziruphoz a vizet a cukorral és narancshéjjal szirupsűrűségűre főzzük. Miután kihűlt, hozzá adjuk a rumot.

A csokiöntethez a kakaóport a liszttel és a cukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a tejet, simára keverjük és feltesszük főzni. Miután kissé besűrűsödött, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat és az étcsokoládét. Addig kevergetjük, amíg egyneművé válnak. Miután kihűlt, ehhez is hozzáadjuk a rumot.


Összeállítása:


A piskótából tálalókarika segítségével korongokat szaggatunk. Ugyanilyen méretű hengerformákban kezdjük összeállítani a desszertet.

Alulra kerül egy piskótalap, amit meglocsolunk a narancsos sziruppal. Erre kerül egy réteg (körülbelül 1 púpos evőkanálnyi) vaníliapuding. Ezt megszórjuk a pirított dióval, majd újabb piskótalap, amit ezúttal a csokiöntettel locsolunk meg, és erre kerül egy újabb réteg vaníliapuding.

Pirított dióval fejezzük be a rétegezést. Az így elkészült desszertet a hengerformából egy tányérra helyezzük, egy kanál tejszínhabbal, ízlés szerint további csokiöntettel és pirított dióval díszítjük.


somlói galuska , anyukám mondta , mida balázs

Kapcsolódó cikkek