Mida Balázs/Anyukám Mondta receptje
2025. szeptember 5.Piskóta:
- 4 db M-es méretű tojás
- 120 g kristálycukor
- 70 g finomliszt
- 1 csipet sütőpor
- 2 ek víz
Vaníliapuding:
- 8 db M-es méretű
- tojássárgája
- 80 g finomliszt
- 80 g habtejszín (35%-os)
- 350 g cukor
- ½ vaníliarúd
- 500 ml tej
Szirup:
- 350 ml víz
- 300 g cukor
- 1 db narancs reszelt héja
- 30 ml jó minőségű rum
Csokiöntet:
- 500 ml tej
- 45 g kakaópor
- 50 g ét csokoládé
- 15 g finomliszt
- 40 g vaj
- 50 g cukor
- 20 ml rum
Tálalás:
- felvert tejszín
- pirított, apróra vágott dió
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a cukrot és a vizet fokozatosan a fehérjéhez adagolva kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, végül hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Az így kapott piskótatésztát kb. 30×40 cm-es tepsibe terítjük. 160 fokra előmelegített sütőben kb.20 perc alatt megsütjük.
A vaníliapudinghoz a tejet, a tejszínt és a vaníliarúd kikapart belsejét gyorsforralóban, lassan melegíteni kezdjük. Közben a tojások sárgáját a cukorral és liszttel simára keverjük. A tej egy részét a tojásos keverékhez adjuk, majd visszaöntjük a gyorsforralóba és pudingsűrűségűre főzzük, vigyázva, nehogy összekapja.
A sziruphoz a vizet a cukorral és narancshéjjal szirupsűrűségűre főzzük. Miután kihűlt, hozzá adjuk a rumot.
A csokiöntethez a kakaóport a liszttel és a cukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a tejet, simára keverjük és feltesszük főzni. Miután kissé besűrűsödött, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat és az étcsokoládét. Addig kevergetjük, amíg egyneművé válnak. Miután kihűlt, ehhez is hozzáadjuk a rumot.
Összeállítása:
A piskótából tálalókarika segítségével korongokat szaggatunk. Ugyanilyen méretű hengerformákban kezdjük összeállítani a desszertet.
Alulra kerül egy piskótalap, amit meglocsolunk a narancsos sziruppal. Erre kerül egy réteg (körülbelül 1 púpos evőkanálnyi) vaníliapuding. Ezt megszórjuk a pirított dióval, majd újabb piskótalap, amit ezúttal a csokiöntettel locsolunk meg, és erre kerül egy újabb réteg vaníliapuding.
Pirított dióval fejezzük be a rétegezést. Az így elkészült desszertet a hengerformából egy tányérra helyezzük, egy kanál tejszínhabbal, ízlés szerint további csokiöntettel és pirított dióval díszítjük.