Események

Szent Márton Újborfesztivál és Libator

2020. november 7. - 2020. november 8. Szentendre, Sztaravodai út 75. (Skanzen)

Szent Márton Újborfesztivál és Libator várja a látogatókat a Skanzenben egész hétvégén.

Az eseményen lesznek többek között Márton-napi népszokások, kézműveskedés, tematikus borkóstoló, őszi csemegék és kézműves termékek vására is.

A hétvégi programon érdekes és kevéssé ismert történeteket is megtudhatnak az eseményre látogatók Szent Márton életével és hazai tiszteletével, a libakultusz eredetével és vadhajtásaival kapcsolatban.


A programon a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes Márton-napi népszokásokat és mulatságokat elevenít meg a múzeum Kisalföld tájegységében. A vendégek a kézműves borászatok kínálata mellett az idei szüret újborait is megkóstolhatják.A portákat vándormuzsikusok járják és itt lesznek a Langaléta Garabonciások Márton-napi előadásukkal. A kézműves foglalkozásokon többek között origami liba, gyapjúállat, boros kupa, gesztenyebáb mellett készíthetünk őszi ajtódíszt is. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ludas játékokat hoz a Skanzenbe és bemutatja az év madarát, az erdei fülesbaglyot.

Márton napja fontos fordulópont volt a naptárakban. Vidéken ekkor fejeződtek be a mezőgazdasági munkák, ezen a napon zárult le a gazdasági év. Ekkor kezdődtek a téli társas munkák, kalákák is.

A hagyományoknak megfelelően Szent Márton ünnepén libát illik enni és újborral szokás koccintani.


A programon vezetett tárlatvezetés és biciklitúra is lesz. Bővebb információk a www.skanzen.hu weboldalon.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra