Hírek

Knap Gábor

2025. február 5.

kimchi , korea , fermentált zöldség , szöul

A dél-koreai Incheon Nemzetközi Repülőtéren majdnem mindenki megpróbálkozik Korea szuperélelmiszerének repülőgépre csempészésével. Pedig a szabályzat világosan kimondja: kimchinek nincs helye a fedélzeten.

A dél-koreai Incheon Nemzetközi Repülőtéren tavaly összesen 10,7 tonna kimchit foglaltak le az utasoktól. A koreai fermentált finomság nincsen különösebb tiltólistán, akik szerettek volna a repülőre vinni belőle, egyszerűen a folyadékok kézipoggyászban történő szállításának tilalmát szegték meg.

A becsomagolt kimchit az utazók gyakran műanyag palackban vagy zacskóban próbálják felvinni a gépre, de a leve miatt folyadéknak számít, és mivel a csomagok űrtartalma általában meghaladja a 100 millilitert, a hatályos légügyi szabályozások miatt erről szó sem lehet.

A vitaminokban és antioxidánsokban bővelkedő kimchi egyre népszerűbb szerte a világon, hiszen elősegíti az emésztést, szabályozza a koleszterinszintet és még gyulladáscsökkentő hatása is van, sőt, lassítja az öregedés folyamatát. A „kimchi készítése és egymással való megosztása” 2013 óta az emberiség szellemi kulturális örökségének számít. 

Szöul repterén a „kimchicsempész” próbálkozások visszaszorítására koreai és angol nyelven táblákat helyeznek el, figyelmeztetve az utazókat: az erjesztett zöldségek potyautasnak számítanak.

A fermentált zöldségek reptetése helyett mi is inkább azt ajánljuk, készítsen kimchit mindenki otthon! Itt van hozzá egy remek recept! 


Kapcsolódó cikkek