Receptek

Bailey’s torta

Sallay Fanni receptje

2022. február 3.

Hozzávalók a tésztához:

  • 5 db tojásfehérje
  • 5 db tojássárgája
  • 200 g kristálycukor
  • 100 g vaj
  • 100 g fehér csokoládé
  • 100 g liszt
  • 50 g durvára tört, pirított pekándió
  • 1/2 kk sütőpor

Hozzávalók az angolkrémhez:

  • 50 g tejszín
  • 100 ml tej
  • 1 db vaníliarúd kikapargatott magjai
  • 3 db tojássárgája
  • 50 g kristálycukor

Hozzávalók a bailey’s-es mascarponehabhoz:

  • 100 g mascarpone
  • 200 g tejszín
  • 20 g porcukor
  • 30 g Bailey’s
  • 4 g zselatin 2 ek hideg vízbe beáztatva

Hozzávalók a karamellhez:

  • 100 g kristálycukor
  • 20 g vaj
  • 40 g tejszín
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A tésztához a sütőt 160 °C-ra előmelegítjük.


Két kicsi (18 cm átmérőjű) tortakarika aljába sütőpapírt feszítünk. A tojások sárgáját és a cukrot kihabosítjuk, a vajat pedig a fehér csokoládéval gőz fölött összeolvasztjuk és a habos sárgájához csurgatjuk. A fehérjét habbá verjük, végül elkeverjük a sütőporral a lisztet, és a már felvert fehérjével felváltva a masszához keverjük. A pekándiót óvatosan hozzáforgatjuk. 

A tésztát a két formába öntjük, majd 160 °C-on kb. 50 percet sütjük.


Ennél a tésztánál feltétlenül kell tűpróba, mert a sütési idő nagyban eltérhet a sütőtől és a formától függően. Ha kisültek, a formában hagyjuk kihűlni őket.

Az angolkrémhez a hozzávalókat vízgőz fölött, folyamatosan kavargatva 80 °C-ra hevítjük addig, amíg épp hogy sűrűbbé válik a krém. Ekkor levesszük a gőzről és hagyjuk kihűlni. A mascarponét kihabosítjuk a porcukorral, majd folyamatosan verve hozzácsurgatjuk a tejszínt. Ha kész a hab, habverővel belekeverjük a Bailey’s-t és a felmelegített zselatint. Azonnal töltenünk kell a tortát, különben megdermed!

A karamellhez a vajat a cukorral karamellé olvasztjuk, majd felöntjük a tejszínnel. Pár percig együtt forraljuk, amíg szépen, egyenletesen sűrűsödő karamellkrémet kapunk.

ÖSSZEÁLLÍTÁSA

A tésztákat vízszintesen kettévágjuk. Az elsőt a forma aljába illesztjük. Angolkrémmel vékonyan megkenjük, majd egy kevés Bailey’s hab megy rá. Erre jön a következő tészta, angolkrém és Bailey’s hab. A tetejét tésztával zárjuk. Lenyomkodjuk kicsit a formában, majd a külső gyűrűt leemeljük róla. Egy kenőkéssel annyira simítjuk csak el a szélét, hogy még látszódjon a tészta, de mégis egyenletes legyen.
A kihűlt karamellt a tetejére csurgatjuk, és pekándióval díszítve tálaljuk.


 

tojás , vaj , liszt , fehér csokoládé , pekándió , tejszín , sütőpor , vaníliarúd , mascarpone , zselatin , Bailey’s

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

További receptek

Kapcsolódó cikkek