Receptek

Blaha-fánk

Blaha-fánk

Bergmann Ernő receptje

(10 adag)

Blaha Lujza, "a nemzet csalogánya", a legendás színésznő állítólag első férjétől kapta a nevezetes fánk receptjét még Szabadkán. A sütemény készítésének módját később olyan tökélyre fejlesztette, hogy gödöllői házában még Erzsébet királynő is meglátogatta. De Blaháné nem volt otthon, így Sissi csak a házvezetőnővel beszélgetett.

A TÉSZTA

HOZZÁVALÓK:
  • 15 dkg vaj 
  • 15 dkg liszt 
  • 8 dkg őrölt mandula 
  • 8 dkg porcukor
ELKÉSZÍTÉSE:

A vajat, lisztet, cukrot, őrölt mandulát gyorsan összedolgozzuk. Ha nem áll össze, 1-2 evőkanál tejfölt adunk hozzá. 30 percig pihentetjük hideg helyen, aztán fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Szellősen sütőpapírra helyezzük. 180 °C-os sütőben körülbelül 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

A KRÉM

HOZZÁVALÓK:
  • 25 dkg vaj 
  • 18 dkg porcukor 
  • 2 dkg vaníliás cukor 
  • 1-2 db tojássárgája 
  • csokoládé a bevonathoz
ELKÉSZÍTÉSE:

Habosra keverjük a vajat a porcukorral, vaníliás cukorral és a tojássárgájával.

ÖSSZEÁLLÍTÁSA:

Három-három darab kisült tésztát összeragasztunk a krémmel. Mielőtt bevonnánk a csokoládéval, hűtőbe tesszük, hogy könnyebben dolgozhassunk vele.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább