Receptek

Puha török kalács

Mógor Ferenc receptje

2020. április 8.

Hozzávalók:

  • 150 ml meleg tej
  • 150 ml meleg víz
  • 150 ml olaj
  • 25 g friss élesztő
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál só
  • 2,5 evőkanál cukor
  • 55 dkg liszt

A tetejére:

  •  1 db tojás sárgája

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Én azokat a részeket szeretem a legjobban, ahol két kalács sütés közben összenő és szét kell őket törni. Ez már az ínyenceknél felfedezhető ártalom első előjele, ugye? Kezdjetek hozzá, most úgyis bőven van otthon liszt!
 
Hozzávalók:
- 150 ml meleg tej
- 150 ml meleg víz
- 150 ml olaj
- 25 g friss élesztő
- 1 tojás
- 1 teáskanál só
- 2,5 evőkanál cukor
- 55 dkg liszt

A tetejére:

- 1 db tojás sárgája

Elkészítése:
A tejet, vizet és az olajat tálba öntjük és belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a tojást és a cukrot. Jól elkeverjük, majd az élesztő darabjait morzsolva hozzáadjuk.



Amikor jól elkeveredett, hozzátesszük a lisztet és sózzuk.



Puha tésztává gyúrjuk. 1 órán át meleg helyen letakarva kelesztjük. Ha megkelt, a tésztát 10 részre osztjuk. Ezekből egyenként kb. 50 cm-es rudakat formázunk, félbe hajtjuk, megtekerjük, majd koszorút formázunk belőlük.



Tojás sárgájával a tetejüket megkenjük és 190 °C fokra  előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük vagy amíg aranybarna lesz a tetejük. Jó étvágyat!


liszt , cukor , , tojás , élesztő , olaj , víz , tej