Receptek

Csokoládétorta

Cetner Attila receptje

2020. augusztus 6.
  • 150 g étcsokoládé-pasztilla
  • 150 g vaj
  • 200 g porcukor
  • 1 db vaníliarúd
  • 8 db tojás
  • 150 g liszt
  • 15 g házi baracklekvár

CUKORSZIRUP
HOZZÁVALÓK:

  • 70 g kristálycukor
  • 2 ek vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 egész fahéj
  • 75 ml frissen facsart, szűrt narancslé
  • 75 ml rum
  • 120 ml víz

VANÍLIAHAB
HOZZÁVALÓK:

  • 500 ml tejszín
  • 200 g kristálycukor
  • 8 db tojás
  • 500 ml tej

CSOKOLÁDÉFAGYLALT
HOZZÁVALÓK:

  • 300 ml tejszín
  • 200 ml tej
  • 3 db tojássárgája
  • 300 g étcsokoládé-pasztilla
  • 200 g kristálycukor
ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A vajat 50 g kristálycukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, valamint még egy egész tojást.

Az étcsokoládét vízgőz felett nagyon kevés vízzel felgőzöljük,

és mikor megolvadt, hozzákeverjük a cukros tojáshoz.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és liszttel együtt a csokoládékrémmel összekeverjük, majd kivajazott, lisztezett tortaformába töltjük és megsütjük:

először 150 °C-on 15 percig, majd 170 °C-on 35 percig tovább sütjük.

CUKORSZIRUP ELKÉSZÍTÉSE:

Amíg sül a torta, elkészítjük a cukorszirupot, amit felforralunk és kihűtünk. Ha megsült a tortalap, kettévágjuk, a cukorsziruppal meglocsoljuk, majd megkenjük a házi baracklekvárral. Összerakjuk a két lapot, a tetejét lekvárral megkenjük, és csokis mázzal bevonjuk.

Hűtőben pihentetjük a tálalásig.

VANÍLIAHAB ELKÉSZÍTÉSE:

A tejet, a tejszínt, a cukrot, a tojássárgáját vízgőz fölött besűrítjük, majd szifonba helyezzük és kihűtjük.

CSOKOLÁDÉFAGYLALT ELKÉSZÍTÉSE:
A tejszínt, a tejet, a cukrot és az étcsokoládét felmelegítjük vízgőz felett, majd ha elkészült, leemeljük, a tojássárgáját óvatosan, egyesével simára keverjük benne, és fagylaltgépbe tesszük.

TÁLALÁS:
A csokoládétortából szeletet vágunk, majd a vaníliahabbal és a házi csokoládéfagylalttal együtt ízlésesen tálaljuk.


tej , tojás , étcsokoládé-pasztilla , vaj , porcukor , liszt , vaníliarúd , baracklekvár , vaníliás cukor , citrom héja , narancs héja , fahéj , narancslé , rum , tejszín

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra