Receptek

Bodzaszörp kétféleképpen

Saly Noémi receptje

2020. július 29.

HIDEG VÁLTOZAT
HOZZÁVALÓK:

  • 10-12 db nagy bodzatányér
  • 3 db citrom
  • 1/2 doboz citrompótló
  • 1,5 kg cukor

„Csupa hármas” változat
HOZZÁVALÓK:

  • 30 db bodzatányér
  • 3 db citrom
  • 3 kg cukor vagy méz
  • 30 szem citrompótló
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A legfinomabb üdítőital szerintem a bodzaszörp. (Jó, némelyek a málnára, sőt a sörre esküsznek, ami szintén nem megvetendő, de erről most nem nyitok vitát.)

Két receptet adok hozzá. A hidegen készülő változatot hatévestől fölfelé bárki meg tudja csinálni, a télire való főzését bízzuk a nagyobbakra.

Májustól nyár közepéig is találhatunk szépen kinyílt, illatos bodzatányérokat. Autóutaktól távol eső helyen szedjük, figyeljünk, hogy ne legyen tetves. Papírzacskóba kell gyűjteni, hogy ne fülledjen be, és lehetőleg még aznap fogjunk munkához.ESZKÖZÖK:
Ötliteres befőttesüveg, nagy fakanál, sűrű szövésű géz, tésztaszűrő, tölcsér, csavaros üvegek vagy jégkockatartók.HIDEG VÁLTOZAT ELKÉSZÍTÉSE:
A citromokat nagyon alaposan megmossuk, felkarikázzuk. A befőttesüvegbe rakjuk az összes hozzávalót, három-négy napra letakarva hűvös helyre állítjuk, mindennap átkeverjük, a végén gondosan leszűrjük, beüvegezzük, hűtőbe rakjuk, kész.

Nem áll el sokáig, meg kell inni vagy jégkockatartóban lefagyasztani.


Az alábbi „csupa hármas” változat viszont kibírja jövő tavaszig − ha el nem fogy. (Elfogy.)

ESZKÖZÖK:
Ötliteres befőttesüveg, nagyfazék, nagy fakanál, sűrű szövésű géz, tésztaszűrő, tölcsér, csavaros üvegek, celofán.ELKÉSZÍTÉSE:
A bodzavirágokat a felkarikázott citrommal − cukor nélkül − egy-két napig áztatjuk annyi vízben, amennyi jól ellepi, majd gézen átszűrve fazékba töltjük, hozzáadjuk a cukrot/mézet meg a citrompótlót, és pár percig nagy lángon forraljuk.

Az üvegeket forró ecetes vízzel kiöblítjük, és − óvatosan! − megtöltjük a forró szörppel. Teljes kihűlésig dunsztolókosárba, vánkos és pokróc alá dugjuk, mint a lekvárt.

Aki egészen biztosra akar menni, két réteg nedves celofán közé szórt késhegynyi szalicilt vagy nátrium-benzoátot tehet az üveg szájára, és arra a kupakot.

CIFRÁZZAM?
Mindkét változatba mehet pár friss mentalevél, bazsalikom vagy citromfű, néhány szelet gyömbérrel is nagyon finom. A cukorral is lehet művészkedni:

ha karamellizáljuk, szörpünk gyönyörű aranyszínű lesz, és az íze is érdekesebb.
FELHASZNÁLÁSA:
A cukor mennyiségétől függően persze hígítani kell szódával vagy sima vízzel. (A jégkockás változatot egyszerűen belepottyantjuk egy pohár vízbe vagy limonádéba.)

Felnőtteknek száraz pezsgővel vagy például vodka-bodza-lime-szóda, sőt gin-bodza-citrom-ananászlé összetételű koktélokban is kínálhatjuk. (Óvatosan az arányokkal, mert mind nagyon itatja magát!)
Jótevő fa
A fekete bodzát (Sambucus nigra) jótevő fának is hívják, mert minden része jó valamire. A virág teája izzasztó, vízhajtó, köhögéscsillapító hatású.

A bogyóból ősszel lekvárt főzhetünk, amely enyhe hashajtó és vizelethajtó, de a reumatikus fájdalmakat is enyhíti.

A népi gyógyászatban kérgéből féregűző főzetet készítettek. Vigyázat, nem szabad összekeverni a lágyszárú, mérges gyalogbodzával!

bodza , citrom , citrompótló , méz

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra