Receptek

Burgonyás pogácsa

Burgonyás pogácsa

Nábelek Zsófia receptje

BÁRMILYEN összejövetel elhagyhatatlan hozzávalója a pogácsa, legyen az egyszerű sajtos, burgonyás, hagymás, túrós vagy tepertős, hajtogatott, kelt vagy hájas. A diákok is ezzel ballagnak a tarisznyájukban, ahogy a mesehősök is hamuba sült pogácsával indulnak útnak.

A Magyar Néprajzi Lexikon szerint a lisztből, vízből, sóból gyúrt, kelesztetlen, forró hamuban megsütött tésztaféleség első említése Julianus és Gerhardus IV. Béla idején tett nagy útjával kapcsolatos:

Hat hónapig éltek Alániában, akkor végre néhány pogány társaságában útra keltek, és egy hatalmas pusztaságon át harminchét napig folyvást mentek. Ezalatt huszonkét hamu alatt sült kenyérrel éltek, olyan kicsinyekkel, hogy ha öt nap alatt megeszik, akkor sem laktak volna jól belőle.”

Nem magyar találmány, hiszen a balkáni, török, de a német és angol konyhákban is készítenek hasonló apró, sós süteményeket.

Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • 50 g friss élesztő (vagy 2 csomag szárított élesztő)
  • 150 g tejföl
  • 1 dl tej
  • 3 db tojássárgája
  • 250 g vaj
  • 750 g burgonya
  • 20 g só
  • 1 db egész tojás a kenéshez


ELKÉSZÍTÉSE
A burgonyát sós, hideg vízben tesszük fel főni. Miután megfőtt, leszűrjük, még melegen lehúzzuk a héját és áttörjük. Hagyjuk langyosra hűlni. A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk az élesztőt és egy csipet cukrot, felfuttatjuk. A lisztet, burgonyát, tojássárgáját, puha vajat és sót összeforgatjuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk. Lefedve hagyjuk egy órát kelni, majd lisztezett felületen nyújtsuk 2-2,5 centi vastagra. Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, megkenjük a felvert tojással és 170 °C-ra előmelegített sütőben sütjük 12–15 percig.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.