Receptek

Burgonyás pogácsa

Nábelek Zsófia receptje

2020. március 23.
  • 1 kg liszt
  • 50 g friss élesztő (vagy 2 csomag szárított élesztő)
  • 150 g tejföl
  • 1 dl tej
  • 3 db tojássárgája
  • 250 g vaj
  • 750 g burgonya
  • 20 g só
  • 1 db egész tojás a kenéshez

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
BÁRMILYEN összejövetel elhagyhatatlan hozzávalója a pogácsa, legyen az egyszerű sajtos, burgonyás, hagymás, túrós vagy tepertős, hajtogatott, kelt vagy hájas. A diákok is ezzel ballagnak a tarisznyájukban, ahogy a mesehősök is hamuba sült pogácsával indulnak útnak.

A Magyar Néprajzi Lexikon szerint a lisztből, vízből, sóból gyúrt, kelesztetlen, forró hamuban megsütött tésztaféleség első említése Julianus és Gerhardus IV. Béla idején tett nagy útjával kapcsolatos:

"Hat hónapig éltek Alániában, akkor végre néhány pogány társaságában útra keltek, és egy hatalmas pusztaságon át harminchét napig folyvást mentek. Ezalatt huszonkét hamu alatt sült kenyérrel éltek, olyan kicsinyekkel, hogy ha öt nap alatt megeszik, akkor sem laktak volna jól belőle.”

Nem magyar találmány, hiszen a balkáni, török, de a német és angol konyhákban is készítenek hasonló apró, sós süteményeket.

Elkészítése: A burgonyát sós, hideg vízben tesszük fel főni. Miután megfőtt, leszűrjük, még melegen lehúzzuk a héját és áttörjük. Hagyjuk langyosra hűlni. A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk az élesztőt és egy csipet cukrot, felfuttatjuk. A lisztet, burgonyát, tojássárgáját, puha vajat és sót összeforgatjuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk. Lefedve hagyjuk egy órát kelni, majd lisztezett felületen nyújtsuk 2-2,5 centi vastagra. Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, megkenjük a felvert tojással és 170 °C-ra előmelegített sütőben sütjük 12–15 percig.


pogácsa , liszt , tojás , burgonya , tejföl , élesztő , sós sütemény