Receptek

Csipkebogyólekvár

Csipkebogyólekvár

Saly Noémi receptje

Amikor gyerek voltam, az első fagyok után megjelent a házban a hárászkendős hecsedlis néni, aki batyuba kötött kék zsírosbödönből árusította a cukor nélkül egyszer már felfőzött lekváralapot. Kicsit sopánkodtak nagymamával az árak miatt, de végül nemsokára kinyalhattam a nagylábost - ez volt a befőzési szezon utolsó, legünnepibb pillanata. Néni már rég nincs, szedni kell, hacsak nem akarunk kész lekvárt venni a piacon, ahol - teljesen jogosan - méregdrága. Aki elkészíti, tudni fogja, miért.

HOZZÁVALÓK:

  • 3-4 kg dércsípte csipkebogyó
  • 40-50 dkg cukor

ESZKÖZÖK:
tálak, éles kiskés, nagylábos, paradicsompasszírozó, finom szűrő vagy nagyon kiöblített, erősebb nejlonharisnya, kis üvegek, celofán

ELKÉSZÍTÉSE:
A bogyókat egyesével kézbe kell venni, mindkét végüket levágni, hosszában félbevágni, a magokat kipiszkálni. Egy nagy tálban annyi vizet töltünk rá, hogy bőven ellepje, és egy éjszakára állni hagyjuk. (Reggel meg is ihatunk belőle egy bögrével, tömény C-vitamin.)

Föltesszük főni. 2-3 ujjnyi víz mindig legyen rajta, és kevergessük, mert odakap. Egy óra kell neki.
Ha kicsit hűlt, áthajtjuk a paradicsompasszírozón, majd a finomabb szűrőn vagy a harisnyán is átszűrjük, hogy biztosan megszabaduljunk a szúrós szőröktől.

A kapott péphez hozzáadjuk a cukrot (ha sűrűbbre szeretnénk, mehet bele egy kis befőzőcukor is), még egyet rottyan, és be lehet üvegezni, kész.

CIFRÁZZAM?

Nem cifrázom. Semmivel nem érdemes ízesíteni, magában a legfinomabb.

FELHASZNÁLÁSA:
Vajas pirítósra. De ha úgy alakul, hogy bekanyarodik a konyhánkba valami komolyabb marha, netán vadnyúl vagy vaddisznó, hát efféle sültek mellé talán még az áfonyánál is jobb mártásalapanyag.


Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.