Receptek

Eredeti tom ka gai

Litauszki Zsolt receptje

2020. július 23.
  • 1 db csirke, a szokásosnál kisebb méretűre feldarabolva
  • 30 dkg laska vagy csiperke (elhagyható)
  • 2 db citromnád
  • néhány db friss piros thai chili, feldarabolva
  • 1 db kb. 5 cm-es galangáldarab meghámozva, vékony karikákra vágva
  • 4-5 db friss kaffir lime levél, darabokra tépve
  • néhány db lime
  • 1 db konzerv kókusztej tetejéről lefölözött tejszín
  • 2-3 ek halszósz
  • aprított korianderzöld (cilantro vagy culantro) a tálaláshoz








ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A nyugati világ ázsiai vendéglői csirkealaplével és a gyorsan megfövő csirkemellel készítik, de otthon érdemes kipróbálni az eredeti, lassú tűzön, egész csirkéből készült változatot. Ez egy lehetséges elkészítési mód.

Bárddal vagy nagy konyhakéssel a csirkemelleket keresztben 4, az alsó- és felső-combokat 2-2 darabra vágjuk. A feldarabolt csirkét annyi vízzel, amennyi ellepi, és 2-3 ek halszósszal egy lábasban feltesszük, lassú tűzön 40-50 percig majdnem puhára főzzük.

Az elpárolgott vizet pótolgatni kell.

Hozzátesszük a galangált, a citromnádat (kb. 3 cm-es darabokra vágva, húsverővel megütögetve) és a lime-leveleket – esetleg drótkosárban, hogy a thai szokásokkal ellentétben el tudjuk távolítani őket.

10 perc főzés után belekeverjük a kókusztej sűrűjét (ízlés szerint a levéből is), és óvatosan felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Ha nem elég sós, tegyünk bele még halszószt, majd annyi lime-levet, hogy kellően savanykás legyen (kezdhetjük két lime levével).

Ízlés vagy tűrőképesség szerint chilivel és korianderzölddel tálaljuk. Thaiföldön nem annyira levesként, inkább rizzsel, előételként fogyasztják. 







csirke , citromnád , csiperke , thai citromnád , kókusztej , korianderzöld , kaffir lime , galangáldarab , piros thai chili