Receptek

Fogasszelet rizlingmártásban, kerti spenót, házilag aszalt paradicsom

Fogasszelet rizlingmártásban, kerti spenót, házilag aszalt paradicsom

Kalla Kálmán receptje 4 fő részére

ASZALT PARADICSOM

HOZZÁVALÓK:

  • 2 db közepes méretű húsos paradicsom
  • 1 kis gerezd fokhagyma passzírozva és kevés olajjal elkeverve
  • frissen őrölt bors
  • 1 tk vágott kakukkfű
  • 3 ek olívaolaj

ELKÉSZÍTÉSE:
A paradicsomot leforrázzuk és lehúzzuk a héját. 4-felé vágjuk és kivágjuk a magházat. A felfelé hajló gerezdeket tepsire tesszük (egymás mellé). Fűszerezzük, sóval, borssal, kakukkfűvel megszórjuk, megkenjük fokhagymás olajjal. 80 °C-os sütőben szárítjuk 1 óra 20 percig. Megfordítjuk a gerezdeket, olajjal megkenjük, és megint 1 óra 20 percig szárítjuk. Az aszaltparadicsom-gerezdeket tányérra szedjük, és tálalásig félretesszük.

PARAJ

HOZZÁVALÓK:

  • 600 g paraj tisztítva, mosva (ebből 12 szép egyforma levél különtéve)
  • 20 g vaj
  • frissen őrölt fehér bors

ELKÉSZÍTÉSE:
2 liter sós, forrásban lévő vízbe tesszük a 12 parajlevelet, és fél percig forraljuk, majd hideg vízbe átszedjük. Olajjal kikent tányérokra tesszük a leveleket, sózzuk, borsozzuk, olajjal vékonyan megkenjük, és tálalásig félretesszük. A többi parajt a sós vízben 2 percig forraljuk. Szűrőre öntjük, kinyomkodjuk a vizet belőle, és vajon sóval, borssal átmelegítjük.

RIZLINGMÁRTÁS

HOZZÁVALÓK:

  • 1 csésze halalaplé (fogascsontokból, zöldséggel főzve)
  • 1/2 csésze száraz rizling
  • 2 csésze tejszín
  • 10 g vaj

ELKÉSZÍTÉS:
Az alaplevet a fehérborral felére beforraljuk. Egy másik edényben a tejszínt forraljuk be felére. A két mártást egybeöntjük, sóval ízesítjük, és pár percig még forraljuk. Finom szűrőn átszűrjük, a tetejére teszünk 10 g vajat, és melegen tartjuk.

FOGAS

HOZZÁVALÓK:

  • 600 g fogasfilé szálka nélkül (4 szeletben)
  • 2 ek olaj a sütéshez

ELKÉSZÍTÉSE:
A fogasfiléket sózzuk, és felforrósított serpenyőbe tett olajos sütőpapíron mindkét oldalukat pirosra sütjük. A serpenyőt levesszük a tűzről, és 2 perc múlva tálaljuk a képen látható módon.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább