Receptek

Körtedzsem

Körtedzsem

Saly Noémi receptje

Ha van gyümölcs, amelyikre szinte mindig igaz: ronda, de nagyon finom, hát az az apró szemű nyári és kora őszi körte. Aki piacra jár, jól ismeri azokat az ezerráncú falusi néniket, akik 80-100 kilométert vonatoznak hajnalban, hogy kirakják az asztalkára az előző délután köténybe szedett, itt-ott foltos, alaktalan, sőt - rágondolni is borrrzalom - kukacos jószágokat, és még ők kérjenek elnézést, hogy száz forintot gondolnak kilójáért. A tudatlan vevők utálkozva eveznek tova, én viszont azonnal lecövekelek, és felvásárolom a készletet. Aztán esetleg veszek még valamit: két marék áfonyát, szedret vagy pár fürt otellót meg néhány citromot.

HOZZÁVALÓK: 
  • 2,5 kg érett, apró körte
  • 1/2 kg fekete áfonya, szeder vagy szőlő
  • 60 dkg cukor
  • 2 db citrom
ESZKÖZÖK:

Kisvájdling, tálak, kiskés, nagylábos, kis üvegek, celofán.

 

 
 
ELKÉSZÍTÉSE:

A megmosott körtét felnégyelem, magházát kiszedem, de nem hámozom meg, csak azt vágom le róla, ami csúnyán barnult, rothadásnak indult. Kockára vágom, rácsavarom az egyik citrom levét, hozzákeverem a cukrot, és legalább 2-3 órára (vagy egész éjszakára) békén hagyom. Akkor jól átkeverem megint, megfőzöm (15-20 perc), és ha kicsit lehűlt, leturmixolom. A színe, hát az valószínűleg borzalmas lesz (főleg, ha zöld héjú a gyümölcs), de nem sokáig kell dicstelenül szomorkodnia: visszateszem a tűzre, és amikor újra forr, belezúdítom a bogyókat meg a másik citromot, meghámozva, felkockázva. Folyamatosan kavarni kell, mert pöfög, köpköd, de nem kell neki sok: 5-10 perc után, amint a bogyók felhasadtak és a dzsem színe szép bordóra változott, hamar beüvegezem, fejre állítom, és már mehet is a dunsztoló kosárba.

CIFRÁZZAM?

A mostani adagba nem tettem semmi extrát: rusnya kis körtéim annyira illatosak, zamatosak voltak, hogy nem kívánkozott melléjük fűszer. De kerülhetett volna bele fahéj, vanília, szegfűszeg, reszelt citromhéj, kardamom, a főzés legvégén egy pohárka jóféle vörösbor, sőt körtepálinka - minddel finom. Ha a gyümölcs túl édes, tehetünk hozzá még több citromot. (A cukor mennyiségének csökkentésével sajna kérdésessé válik, hogy a dzsem jól eláll-e.)

FELHASZNÁLÁSA:

Pirítósra, süteménybe, palacsintába, joghurthoz keverve, fagylalt mellé...

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább