Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje
2020. július 30.- bab
- hús (lehetőleg füstölt hús)
- vöröshagyma
- fokhagyma
- fűszerpaprika, só bors ízlés szerint
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb
Sokác babnak is hívják, élő hagyományú népi babétel, füles cserépcsuporban készül, parázs mellett.
Vagyis a legjobb módon, ahogy fejtett babot elkészíteni lehet: hosszan, lassan.
Szigorú recept nincs, legfeljebb útmutatás. Egy gyakorlott készítő így mondja: kell bele két duplamarék beáztatott bab, nagyjából ugyanannyi hús, feleannyi zöldség, továbbá hagyma, fokhagyma. Ezt öntjük fel vízzel, ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával.
A hús egy része vagy egésze füstölt is lehet, a nyers húsokat jobb előre lepirítani.
A fazekat a parázs mellé teszik, forrástól számítva 2,5-3 óra alatt készül el.
Fontos a jó fazék, amely bírja a magas hőmérsékletet, és azt, hogy csak az egyik oldala kap hőt. Készülés közben forog az étel a csuporban – a hő forgatja, nem kell keverni.
Mohácson minden nyáron van cserepesbab-főző fesztivál, ilyenkor több száz fazékban készül egyszerre a bab.

bab , vöröshagyma , fokhagyma , fűszerpaprika , füstölt hús