Receptek

Sárgabarackcsatni

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2020. augusztus 2.
  • 18 dkg szárított sárgabarack
  • 1 közepes fej hagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 1 ek gyömbér, frissen reszelve
  • 100 ml narancslé, frissen préselve
  • 50 ml késői szüretelésű édes fehérbor (vagy sárgabaracklikőr vagy fehér portói)
  • 1 ek olívaolaj
  • 2+1 ek almaecet
  • 2-3 csipet csilipor
  • 1/2 kk mustárpor (pl. Coleman’s), tetszés szerint
  • 1 kk mustármag, és 1-2 ek a főzőlevéből
  • csipetnyi frissen őrölt fahéj
  • csipetnyi currypor
  • 2 ek kristálycukor
  • csipetnyi só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A mustármagot vízben felforraljuk, hagyjuk kihűlni, leszűrjük.

A barackot leöntjük meleg vízzel, 3-4 óráig állni hagyjuk, majd leszárítjuk, durvára vágjuk.

Az olajat magasabb falú serpenyőben felhevítjük. Hozzáadjuk a hagymát, gyakori kavargatás mellett 5 percig pároljuk.

Ha szükséges, kevés vizet öntünk alá: puhuljon meg, de ne kapjon színt és ne száradjon ki. Hozzáadjuk a fokhagymát, további 2 percig pároljuk. Belekeverünk 2 evőkanál almaecetet és a többi hozzávalót is a cukor kivételével. Még 10-15 percig pároljuk, ekkor hozzáadjuk a cukrot.

Fogyasztás előtt legalább 1 napig hagyjuk állni. Sterilizált befőttesüvegben sokáig eláll a hűtőszekrényben.

VARIÁCIÓ:
A cukorból világos karamellát készítünk, hozzáadunk 2 ek vizet, a maradék almaecetet, és lehúzzuk a tűzről. Megvárjuk, míg a karamella feloldódik. Ebből kanalazunk a csatnira.

FELHASZNÁLÁSA:
Kiváló kacsa- és báránysülthöz, grillezett hideg húsokhoz, májpástétomhoz vagy frissen sült szárnyasmájhoz, akár rókagomba terrine-hez is (a kisebb méretű friss rókagombának jól kivehető sárgabarack-illata van).


sárgabarack , hagyma , fokhagyma , gyömbér , narancslé , édes fehérbor , olívaolaj , almaecet , csilipor , mustárpor , mustármag , currypor , fahéj