Receptek

Szatmári szilvaleves

Készítette: Nábelek Zsófia, Méhész Zsuzsa receptje

2020. augusztus 4.
  • 30 dkg aszalt szilva
  • 5 dkg szatmári szilvalekvár
  • 5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 10 g liszt
  • 1 dl tejszín
  • 1 db tojás
  • 1 kk szilvapálinka
  • 1 dl házi meggyszörp
  • 1 csipet só
  • fahéj
  • szegfűszeg
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
SZATMÁRBAN egyszerűen csak szilvás ételnek nevezik az aszaltszilva-levest.

A szilvát maguk aszalják, a besztercei a legjobb hozzá. Kimagozzák, és a mag helyére aszalás előtt egy gerezd pirított milotai diót raknak. Nagy gonddal, lassan aszalják, mert ha megég, füstös íze lesz a levesnek.

 Az eredeti leves ennél egyszerűbb,csak tejes habarásból és szilvából áll.

A szilvát alaposan megmossuk, és a cukorral, sóval, fűszerekkel együtt 1,5 l vízben feltesszük főni.

Amikor már majdnem megfőtt, a szilvalekvárt elkavarjuk egy kevés meleg vízzel és beleöntjük a levesbe.

Közben a tejjel, liszttel, tojással habarást készítünk, és óvatosan a leveshez öntjük.

A végén beleöntjük a házi meggyszörpöt, selymesítjük 1 dl tejszínnel, és megbolondítjuk egy kis szilvapálinkával.






aszalt szilva , szatmári szilvalekvár , tej , liszt , tejszín , tojás , szilvapálinka , fahéj , szegfűszeg , meggyszörp