Receptek

Zöldfűszer-krémleves pirított kaláccsal

Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje

2020. június 27.
  • 3+3 dkg vaj
  • 1 csokor újhagyma
  • 10 dkg petrezselyem
  • 10 dkg kapor
  • 5 dkg zellerlevél
  • 4 ág tárkony
  • 1,2 l alaplé (borjú vagy szárnyas)
  • 4 szem közepes burgonya
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek étkezési keményítő
  • pirított kalácskockák

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A 3 dkg vajon üvegesre dinszteljük a vékonyra felkarikázott újhagymát. Hozzáadjuk a finomra aprított zöld fűszereket: a petrezselymet, kaprot, zellerzöldet, tárkonyt. Felöntjük az alaplével, beletesszük a meghámozott, apróra felkockázott burgonyát, majd fedő alatt addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul, kb. 15 percig. Ekkor turmixgépben simára pürésítjük, visszaöntjük a lábasba, végül az étkezési keményítővel kikevert tejföllel besűrítjük. A legvégén 3 dkg felkockázott, hideg vajat teszünk bele, hogy még selymesebb legyen. Pirított kalácskockákkal tálaljuk.


újhagyma , petrezselyem , kapor , zellerlevél , tárkony , alaplé , tejföl , keményítő , kalács