Knap Gábor
2025. május 16.kávé , kávétípusok , roastopus , Bakos Balázs , flat white , capucciono , espresso
Espresso, latte, cortado és flat white. Mi a különbség ezek között a kávék között, és hogyan készülnek? A Roastopus specialty kávépörkölő műhely alapítóját kértük meg, igazítson el a kávék világában.
Nap mint nap kérjük őket a kávézókban, hagyjuk, hogy a barista ajánlja valamelyiket nekünk, és sokszor csak az marad meg, hogy melyik találkozott igazán az ízlésünkkel. A különböző arányokkal és technikákkal készülő kávétípusok között pedig nem árt eligazodni, hiszen így pontosan tudjuk, mit rendelünk egy kávézóban. A kávékészítési módok ismeretével értő fogyasztóként, tudatosabban fejleszthetjük a kávézási élményt, akár otthon is.
A Roastopus specialty – kávépörkölő műhely különös figyelmet fordít arra, hogy kávéi jól használhatók legyenek különböző elkészítési módokhoz – legyen szó eszpresszóról vagy filteres eljárásokról. Épp ezért Bakos Balázst, a kaposvári üzem alapítóját kértük meg, magyarázza el, hogyan készülnek pontosan az alábbi kávétípusok.
Bakos Balázs - Roastopus
Espresso
Az alap. Finom kávéőrleményen présel át a gép forró vizet, magas nyomáson. Specialty vonalon az espresso esetén a kávé mértékegysége nem milliliter, hanem gramm, mivel az mérhető egzakt módon – mondja Balázs. A legtöbb kávézó 16-20 gramm őrleménnyel dolgozik, a kávé fajtájától, feldolgozásától, pörkölési szintjétől függően pedig általában 30-60 gramm ital készül ebből, 25-40 másodperc alatt. Kettős kifolyóval ebből lesz két espresso.
Americano
Alapja az espresso, ami lehet szimpla vagy dupla. Ezt húzzák fel tetszőleges mennyiségű forró vízzel. Így megőrzi az espresso ízvilágot, de egy jóval hosszabb/hígabb italt eredményez.
Cappuccino
Ennek is egy szimpla espresso az alapja, amit felgőzölt tejjel öntenek fel. Mennyisége 150-180 milliliter között mozog, tetején minimum 1 cm tejhabbal. Jobb esetben nem egy buborékos betonhabbal érkezik, hanem selymes fénnyel, és egy kis latte art alkotással – mondja a szakértő.
Latte
Hasonló módon készül, mint a cappuccino, de sokkal több tejjel, így a végeredmény inkább 300-400 milliliter.
Cortado
Szimpla espresso, egy kis meleg tejjel. A tej itt is gőzöléssel készül, de nem lehet habos, és csak nagyon kevés kerül a kávéba.
Espresso macchiato
Ennek is az alapja egy sima espresso, amit nagyon kevés tejjel (még a cortadonál is kevesebb) készítenek, viszont kerül rá egy kis tejhab.
Flat white
Jóval magasabb kávé/tej aránnyal készül, mint egy cappuccino, és vastag tejhab helyett csak egy kis vékony microfoam van a tetején. Jellemzően egy dupla espresso az alapja, és a kávé mennyiségével egyező mennyiségű gőzölt tej kerül hozzá. Vitatott, hogy Új-Zélandon, vagy Ausztráliában találták ki.
Cold brew
A cold brew receptek elég széles skálán mozognak, ami viszont mindben közös, hogy ez a típus hideg vízzel készül. Elkészítési ideje jellemzően 8-24 óra. Van olyan eszköz amelyik szépen lassan csepegteti az őrleményre a vizet, de van olyan is, aminél a kávé folyamatosan a hideg vízben ázik/oldódik. Hidegen készül és hidegen is szolgálják fel, sokszor tonikkal vagy gyümölcslével is megspékelik.
Aludobozos kávé?
A Roastopus egyébként nem csak kávékat kínál, hanem kávékészítési eszközöket és kiegészítőket is. Tavalyi újdonságuk pedig a teljes mértékben újrahasznosítható, környezetbarát aludobozos csomagolás.
A dobozok az alumíniumon kívül más anyagot nem tartalmaznak, szelektíven gyűjthetők és újrahasznosíthatók, sőt a hozzánk érkező aludobozok is már 70 százalékban újrahasznosított anyagból készülnek – mutatja be Bakos Balázs az újdonságot. A környezettudatosság mellett ezek a dobozok aromazárás tekintetében is jobban teljesítenek, mint a hagyományos csomagolások. Bízunk benne, hogy idővel a forgalom jelentős hányadát a fenntartható aludobozok fogják kitenni - mondja.