Knap Gábor
2025. január 21.Gorizia , Chemnitz , Európa Kulturális Fővárosa , Olaszország , Szlovénia , Németország
Európa Kulturális Fővárosai 2025-ben a szlovén-olasz Gorizia és a németországi Chemnitz, amelyek gasztronómiai hagyományai jelentősen eltérnek egymástól, mégis könnyű számtalan kulináris okot is találni, hogy mindkettőt felkeressük!
Határokon át, a gnocchi nyomában
„GO! Borderless” – így hangzik Nova Gorica, vagy Gorizia városának 2025-ös jelmondata, amely az olasz-szlovén város Európai Unióval létrejött egységét jelképezi. Az egykor az Osztrák-Magyar Monarchia részeként fejlődő város területén ma két ország osztozik, ezért lehet az első transznacionális település, amely viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet.
Fotó: Pexels.com/Matej Bizjak
A középkori váráról és múzeumairól ismert Gorica és környéke a burgonyás gnocchiról és a Cormóns sonkáról is híres, no meg a Gorizia rózsájaként is emlegetett cikóriáról, amelyet egyre többféleképpen láthatunk viszont a környék éttermeinek tányérjain. A vidékre utazók számára a helyiek szívesen ajánlják a boreto alla graisana hallevest, amelyet polentával szokás fogyasztani, de a régió gasztronómiájának szerves része a gulyás is – amelyet persze arra kissé másképp készítenek, mint ahogy az Alföldön megszokhattuk. Talán ebből is látszik, Gorizia és régiója igazán (gasztro)kulturális olvasztótégely, amelyben – ahogy az Szlovénia-szerte megfigyelhető – találkozik az osztrák, a magyar és az olasz konyhai hagyomány, létrehozva egy otthonos, de a magyar ízekhez szokott utazó számára kísérletező ízvilágot.
Goricában egyébként a Michelin két étteremet is ajánl, a Dam nevűt ráadásul csillaggal. Kiemelik Uroš Fakuč séf, improvizatív személyiségét, és a nagyszerű tengeri és édesvízi halakból készült fogásait, különös tekintettel az osztrigával, tengeri spárgával és chilivel készült rizottóra.
A sörtengerből épp kilátszik a legkisebb német borvidék
Németország keleti részén, Drezdához és a cseh határhoz közel található Chemnitz, amely idén Európa másik Kulturális Fővárosa lesz. Jelmondata: „C the Unseen”, vagyis „Lásd a láthatatlant!”.
Fotó: Pexels.com/Sasha Chebanova
Chemnitz Lipcse és Drezda után Szászország harmadik legnépesebb városa, egykor messze földön híres szecessziós épületekkel, amelyeket nem kímélt ugyan a háború, mégis a Kaßberg negyed ma is Európa egyik legnagyobb egybefüggő szecessziós városrésze.
Szászország leginkább persze söreiről híres (a Radeberger Drezdában készül), de az Elba folyó mentén található a legkisebb német borvidék is, mindössze kb. 500 hektár szőlővel, főképp rajnai rizlinggel és Müller-Thurgauval. Messze földön ismert a szászok tojásos-túrós Dresdner Eierschecke-je is, illetve a szász mustárt sem kell külön bemutatni.
A Michelin Chemnitz-ben Villa Esche éttermet egy csillaggal minősítette. Az 1903-ban épült Villa Esche négy fogásos menüje nagyszerű ízelítőt kínál a környék legízletesebb fogásaiból, és a kalauz külön kitér a nagyszerű, és általában kedvező árú napi ajánlatokra is.
Európa Kulturális Fővárosairól és programjaikról itt található hivatalos információ: Gorica / Chemnitz