Cikkek

Martinez Andrea

2024. január 31.

Fesztivál, könyv, új helyek nyitása. Beszereztük, elolvastuk, várjuk. Kultúrmorzsák a gasztronómia világából februárra.


Fesztivál, amit februárban várunk


A Tokaji Forralt Boros Disznóságok 2024. február 10-én várja a látogatókat a tokaji Prés udvarban, ahol látványdisznótoros, kóstolók, nyitott pincék, gyerekprogramok is lesznek, illetve termelői, kézműves- és gasztronómiai vásárt is tartanak.


Új helyek, amelyeket kipróbáltunk


A Meat Boutique Budapest újra bekapcsolta a grill-lapokat, amelyek mögött Huszár Krisztián és lapunk állandó séfje, Bereznay Tamás áll. A két jóbarát balkáni konyhát visz. A kínálatban csevap, mezzék, izgalmas húsok, marhaoldalas, borjúkolbász, burger, réteslapban sült bárány, baklava és saját péksütemény szerepel.

Két séf – két  jóbarát: Bereznay Tamás és Huszár Krisztián


A fruccolások új helye, a Goli Budapesten, az Arany János utcában nyitotta meg kapuit. Itt a Földközi-tenger medencéjének konyhája az irány. A séf Harel Zakaim, aki a tel-avivi vegán gasztroszcéna elismert alakja. A Goli a közel-keleti helyekre jellemzően a közösen megélt étkezések örömére helyezi a hangsúlyt.


Könyvek, amelyeket éppen forgatunk


TŰZ, JÖJJ VELEM!

A nyílt tűzön főzést a cserkészek és az elit katonák elfoglaltságának tartják, de a műfaj mindenkié. A Cooking on Fire című könyv ráadásul ezt el is hiteti az olvasóval. A szerző amellett, hogy recepteket javasol, megtanít a tábortüzek építésére/gyújtására, ismerteti a főzési technikákat, és abban is eligazít, milyen eszközparkkal vágjunk bele a szabad tüzes kalandba (cookbooks.hu).


A FRANCIA KONYHA MŰVÉSZETE

Az 500 receptet, 100 ábrát és az alaptechnikák leírását tartalmazó ikonikus szakácskönyv évtizedek óta a kezdő és a tapasztalt szakácsok nélkülözhetetlen alapműve. Julia Child világszerte forradalmasította a főzéshez való viszonyunkat. Elragadó egyéniségével, közvetlen stílusával és humorával a kevésbé gyakorlottakat is meggyőzte arról, hogy akár a legbonyolultabb fogásokat is képesek lesznek önállóan elkészíteni. A kezdők és a tapasztalt szakácsok nélkülözhetetlen alapműve mindenkihez szól, aki szereti a jó ételeket, és otthon is szeretné elkészíteni a klasszikus francia konyha remekeit az egyszerű omlettől az ikonikus burgundi marharaguig. (HVG Könyvek)


EHETŐ ERDŐ

Az erdő mindig bölcs. Évezredek óta segíti az életet: az emberiségét éppúgy, mint a többi élőlényét a parányiaktól a fenségesen nagyokig. Az erdőadta évezredes tudást azonban alig pár év alatt elfelejtettük. Azt, hogy nemcsak gyógyít, hanem ehető is – sőt, különlegesen finom! Ezt a fine dining konyhák világszerte kezdik felismerni, és újra kincsként, ritka luxusként tekintenek különleges alapanyagaira. Ez a könyv abban segít, hogy saját magunk is felfedezhessük az erdő ízeit – és ezen keresztül minden értékét, akár otthon, a saját konyhánkban.


A film, amit annyira vártunkA fattyú A film Dánia Oscar-nevezettje a nemzetközi film kategóriában.


1755-ben Ludvig Kahlen kapitány elindul, hogy teljesítsen egy lehetetlennek tűnő küldetést: meg akarja hódítani a zord, lakhatatlan dán vidéket. A férfi célja, hogy kolóniát építsen a király nevében. De egy könyörtelen helyi földesúr másképp gondolkodik és arrogánsan azt hiszi, hogy ez a föld kizárólag az övé. Kahlen keményfejű és úgy érzi, a király megbízása és saját elszántsága elegendő ahhoz, hogy sikerrel járjon. Az összecsapás elkerülhetetlennek tűnik a két fél között, a kapitányt ráadásul az érzelmei is fűtik, miután rátalál élete szerelmére.

Kapcsolódó cikkek