Cikkek

Kitzinger Szonja

2025. augusztus 8.

Augusztus 20-án a Magyar Kézműves Kenyér Társaság szervezésében ismét jelentkezik a Kenyérlelke Fesztivál, a kézműves pékszakma legrangosabb hazai seregszemléje.


A kovászolás szerelmesei idén tizenegyedik alkalommal jönnek össze az eszmecserén túl azért is, hogy kenyereiket megversenyeztessék. Az ingyenes eseménynek augusztus 20-án, 9 órától a Zöld Fesztivállal párhuzamosan a szentendrei Skanzen ad otthont. (A nemzeti ünnep alkalmából a múzeum ezen a napon díjmentesen látogatható.) A festői helyszínen nemcsak a szakma krémje mutatja meg, mit tud, hanem az otthonsütő műkedvelők is. A szervezők szakmai programokkal, kerekasztalbeszélgetésekkel, workshopokkal színesítik az egész napos rendezvényre látogatókat. A könnyebb odajutást a szervezők a HÉV-végállomástól különbuszokkal oldják meg.




Jó hír, hogy idén rekordszámú, azaz 22 pékség és 7 malom jelezte részvételi szándékát, amelyek termékei mellett számos ínyenc portéka is megjelenik. A 60 kiállító között kistermelők, gazdák, farmok, árui kaphatók majd és számos társszervezet is képviselteti magát az rendezvényen.




Az esemény azok számára lesz hiánypótló, akiknek nem mindegy milyen táplálékot vesznek magukhoz. A fesztivál szlogenje, a „Tiszta élelmiszert, tiszta lelkiismerettel!” is erre utal. A kenyérünnep talán legfőbb erénye, hogy a gyakorlatban mutatja be azt, hogy akár ipari körülmények között is megvalósítható olyan vegyszermentes gazdálkodás, élelmiszerkészítés, amely hosszú távon fenntartható, a termőföld, a kisipar és a fogyasztók egészsége szempontjából egyaránt.




Ahogy az esemény stratégiai szakmai partnere a győri Széchenyi István Egyetem, úgy a Kenyérlelke Fesztivál is a minőség és a fenntarthatóság üzenetét képviseli a szántóföldtől egészen az asztalig. „Intézményünk számára kiemelten fontos, hogy olyan értékteremtő kezdeményezések mellé álljon, amely a hagyomány és az innováció összekapcsolásával közösséget épít, és megerősíti a térség kulturális identitását.” – emelte ki Dr. Kiss Attila Péter dékánhelyettes.




A hagyományokkal történő szakítás tavaly bevált, így a pékségek idén sem versenyeznek, tehát nem lesznek helyezések, helyette profi zsűri minősíti termékeiket, arany, ezüst és bronz kategóriában.




A hobbisütők idén fehér/félbarna, teljes kiőrlésű valamint a nemrég elhunyt pék, Lévai Csaba emlékére létrehozott különleges kenyerek kategóriájában versenyezhetnek. Az otthonsütő pékek munkáit a zsűri külalak, bélzet és íz alapján rangsorolja. A versenykenyerekben élesztő és adalékanyagok használata szigorúan tilos! 




A versenykiírás, és a nevezés feltételei a kenyerlelkefesztival.hu címen érhetők el.




Kapcsolódó cikkek