Szombaton elstartol a müncheni Oktoberfest, amely több mint két hét alatt várhatóan mintegy 6,7 millió vendéget vonz majd, akiknek jelentős része a Festbier miatt érkezik Münchenbe. Tavaly körülbelül 7 millió liter fogyott belőle. De mi az a fesztiválsör?
Nem kell Münchenig utazni, ha valaki szeretné megkóstolni az Oktoberfest hivatalos sörtípusát, hiszen ebben az időszakban több áruházlánc is tart Festbiert – habár a fesztiválon elérhető „igazikat” csak hat bajor főzde, az Augustiner, a Hacker-Pschorr, a Hofbräu München, a Löwenbräu, a Paulaner és a Spatenbräu készítheti.
Az Oktoberfest szombaton díszes felvonulással indul, pontban délben pedig hagyományosan a müncheni polgármester csapolja az első sört a Schottenhamel-ben – ezzel hivatalosan is kezdetét veszi a rendezvény.
Milyen sört csapol a polgi?
A Festbier sörtípust mindenki az őszi fesztiválhoz köti (amit ráadásul Oktoberfestnek hívnak, holott szeptemberben van a legnagyobb része). Pedig az Oktoberfesten felszolgált sörök eredetileg tavasszal főzött, „márciusi sörök”, azaz märzenek. A tavasszal elkészített italokat a meleg nyári napokban pincékben tárolták – ászkolták –, és ősszel szedték újra elő. Addigra szépen összeértek az ízek, lekerekedett a sör.
Ahhoz pedig, hogy ősszel ezeket igyák, még fesztivál sem kellett, hiszen már bőven kóstolgattak márciusi sört a bajorok azelőtt, hogy 1810-ben egybekelt Lajos trónörökös és Terézia Sarolta szász hercegnő. Erre a lagzira emlékszünk ma az első Oktoberfestként.
A Märzenbier borostyánszínű, erős láger sör, ez azt jelenti, hogy több benne az alkohol, mint 6 százalék, jellegzetesen malátás ízvilágú, a pirítós, a keksz, a mézeskalács és a karamell ízjegyeivel.
Ma már azonban hiába keresnénk a fesztiválon ezeket a markáns, félbarna lágereket, a XX. század közepétől szépen lassan átalakultak a Festbierek: egyre világosabbak lettek, és a malátás édesség mellé a határozottabb komlós jegyek is megérkeztek – persze azért nem abban a mértékben, ahogy azt a kortárs, komlós lágerek vagy ale-ek esetében gondoljuk.
Tényleg mindenhez kolbász van?
Nem. Habár tavaly több mint 140 ezer pár kolbászt evett meg a fesztiválozó vendégsereg. Az édes mustárral és pereccel körített Weißwurst (bajor fehér kolbász) és a Bratwurst mellett nagyon népszerű fesztiválétel a sült csirke, a csülök és a sült makréla is.
A köretek közül pedig természetesen a savanyú káposzta és a burgonyasaláta mellett nem mehetünk el szó nélkül. Aki pedig desszertet is bír még enni, jöhet egy tányér császármorzsa (Kaiserschmarrn), vagy pedig a jól ismert almás rétes (Apfelstrudel).
Az Oktoberfesten idén 14-15 euróba kerül egy literes korsó sör. A világ legnagyobb sörfesztiválja október 5-ig tart.