Vinkó József
2024. november 26.Magyar Konyha 2024 december , megjelent , Top 10 Budapest gasztrokalauz
A Magyar Konyha magazin ünnepi tartalmakkal és egy ajándék kiskönyvvel már kapható az újságárusoknál.
VÉGRE EGY FENYŐFA (címlapunkon), amit nem kell januárban kidobni. Nina Métayer karácsonyfája ugyanis ehető. Ágastól-bogastól. Omlós tésztából és mandulás piskótából készült, karamellizált körtével és fermentált citromreszelékkel fűszerezve, fenyőrüggyel, fehér csokoládés bonbonokkal díszítve. A 19×26 centiméteres ünnepi asztaldísz alsó ágai a karácsonyi előkészületek illat- és ízharmóniáit idézik, fenyő-, citrus-, fahéjillattal, a felsőbb szinteken pedig apró csokoládés díszek rejtőzködnek.
A magam részéről maradnék a bejglinél meg a mákos gubánál, esetleg a karácsonyi fatörzsnél, ám aki nekidurálja magát a ma már világhírű cukrász desszertje elkészítésének, néhány röpke év alatt meg is tanulhatja. Ha sikerül, kérjük, küldjön egy képet a végeredményről.
Gáll Tímea felmenőinek szakácskönyve
Karácsonyi számunk rengeteg olvasnivalót kínál. Meglátogattuk Csíkmadarason Gáll Tímát és családját, itt megtudtuk, hogy a népmesékből ismert falánk kisgömböc valójában ünnepi étel. Betértünk a váci Törökhegyen fekvő Kamélia kertbe, az egyetlen magyar teaültetvényre. Barangoltunk az adventi fényekbe öltözött Brassó középkori utcáin, ahol sokáig a templomban tárolták a disznóságokat. Elutaztunk Egerbe is, hogy ifjabb Gál Tibor kedvére mesélhessen a bikavérről, amely szerinte ünnepi ital és biztosan nem válik vizzé.
Ifj. Gál Tibor, egri borász
Schäffer Erzsi citromos halat sütött pezsgővel mialatt krakkói kalandjairól mesélt és Cseh Tamás dalát dúdolgatta. Ruprecht László pulykaételeket készített, köztük mustáros pulyka- mellet gyömbéres almával. Bíró Dani, a Zazie séfje különleges halászlevet rottyantott, közben elmondta, mi az a kulákreggeli. Szabi, a pék pedig kirúgott a hám- ból és szokatlan süteményeket kreált: majomkenyeret, croissant-gömböt, amit akár a fára is akaszthatunk. De hát neki most mindent szabad: szerkesztőségünk szavazata alapján ő lett 2024-ben Az Év Mestere. Gratulálunk!
Szabi gömbcroissantja fenyődíszként is megállja a helyét
Írtunk még a toruni mézeskalácsról, szilveszterre pezsgőkoktélokat készítettünk, teszteltük a legjobb virsliket, összefoglaltuk (számos recepttel) a gesztenye kultúrtörténetét és még húsmentes ünnepi menüsort is kínálunk. Gasztroséták című sorozatunkban ezúttal az Andrássy út került sorra, meglepő, hogy a fényes bulváron mennyi megfizethető, felfedezésre váró hely rejtőzik. A krimik kedvelőinek a Poirot karácsonya című írást ajánlom. A haspók belga mester- detektív a karácsonyi gasztroélvezetek és a hirtelen elkövetett gyilkosságok között von párhuzamot, szerinte néhány fogás mindenképpen halálos. Úgyhogy óvatosan az evéssel! Bár az is igaz, hogy a nagy megbékélések mindig a fehér asztal mellett kötődnek. Mert lehet, hogy a szív soha nem hálás, de a gyomor mindig.
A Magyar Konyha decemberi lapszámához a szerkesztőség ezúttal a Top 10 Gasztrokalauz Budapest kiadványát adja ajándékba. A kis könyv 15 kategóriában listázza Budapest 10-10 legjobb helyét, ennek értelmében 150 helyet ajánl nem csak ínyenceknek. Forgassák haszonnal!
Áldott karácsonyt és boldog új esztendőt kívánunk minden olvasónknak!