Vinkó József
2024. november 26.Magyar Konyha 2024 december , megjelent , Top 10 Budapest gasztrokalauz
A Magyar Konyha magazin ünnepi tartalmakkal és egy ajándék kiskönyvvel már kapható az újságárusoknál.
VÉGRE EGY FENYŐFA (címlapunkon), amit nem kell januárban kidobni. Nina Métayer karácsonyfája ugyanis ehető. Ágastól-bogastól. Omlós tésztából és mandulás piskótából készült, karamellizált körtével és fermentált citromreszelékkel fűszerezve, fenyőrüggyel, fehér csokoládés bonbonokkal díszítve. A 19×26 centiméteres ünnepi asztaldísz alsó ágai a karácsonyi előkészületek illat- és ízharmóniáit idézik, fenyő-, citrus-, fahéjillattal, a felsőbb szinteken pedig apró csokoládés díszek rejtőzködnek.
![]()
A magam részéről maradnék a bejglinél meg a mákos gubánál, esetleg a karácsonyi fatörzsnél, ám aki nekidurálja magát a ma már világhírű cukrász desszertje elkészítésének, néhány röpke év alatt meg is tanulhatja. Ha sikerül, kérjük, küldjön egy képet a végeredményről.
![]()
Gáll Tímea felmenőinek szakácskönyve
Karácsonyi számunk rengeteg olvasnivalót kínál. Meglátogattuk Csíkmadarason Gáll Tímát és családját, itt megtudtuk, hogy a népmesékből ismert falánk kisgömböc valójában ünnepi étel. Betértünk a váci Törökhegyen fekvő Kamélia kertbe, az egyetlen magyar teaültetvényre. Barangoltunk az adventi fényekbe öltözött Brassó középkori utcáin, ahol sokáig a templomban tárolták a disznóságokat. Elutaztunk Egerbe is, hogy ifjabb Gál Tibor kedvére mesélhessen a bikavérről, amely szerinte ünnepi ital és biztosan nem válik vizzé.
![]()
Ifj. Gál Tibor, egri borász
Schäffer Erzsi citromos halat sütött pezsgővel mialatt krakkói kalandjairól mesélt és Cseh Tamás dalát dúdolgatta. Ruprecht László pulykaételeket készített, köztük mustáros pulyka- mellet gyömbéres almával. Bíró Dani, a Zazie séfje különleges halászlevet rottyantott, közben elmondta, mi az a kulákreggeli. Szabi, a pék pedig kirúgott a hám- ból és szokatlan süteményeket kreált: majomkenyeret, croissant-gömböt, amit akár a fára is akaszthatunk. De hát neki most mindent szabad: szerkesztőségünk szavazata alapján ő lett 2024-ben Az Év Mestere. Gratulálunk!
![]()
Szabi gömbcroissantja fenyődíszként is megállja a helyét
Írtunk még a toruni mézeskalácsról, szilveszterre pezsgőkoktélokat készítettünk, teszteltük a legjobb virsliket, összefoglaltuk (számos recepttel) a gesztenye kultúrtörténetét és még húsmentes ünnepi menüsort is kínálunk. Gasztroséták című sorozatunkban ezúttal az Andrássy út került sorra, meglepő, hogy a fényes bulváron mennyi megfizethető, felfedezésre váró hely rejtőzik. A krimik kedvelőinek a Poirot karácsonya című írást ajánlom. A haspók belga mester- detektív a karácsonyi gasztroélvezetek és a hirtelen elkövetett gyilkosságok között von párhuzamot, szerinte néhány fogás mindenképpen halálos. Úgyhogy óvatosan az evéssel! Bár az is igaz, hogy a nagy megbékélések mindig a fehér asztal mellett kötődnek. Mert lehet, hogy a szív soha nem hálás, de a gyomor mindig.
![]()
A Magyar Konyha decemberi lapszámához a szerkesztőség ezúttal a Top 10 Gasztrokalauz Budapest kiadványát adja ajándékba. A kis könyv 15 kategóriában listázza Budapest 10-10 legjobb helyét, ennek értelmében 150 helyet ajánl nem csak ínyenceknek. Forgassák haszonnal!
Áldott karácsonyt és boldog új esztendőt kívánunk minden olvasónknak!