Saly Noémi receptje
2020. július 26.- 2 db citrom
- 4 db narancs
- 1 kg alma
- 2 kg körte
- 20 dkg magozott aszalt szilva
- 20 dkg magozott datolya
- 20 dkg aszalt füge
- 20 dkg aszalt sárgabarack
- 20 dkg mazsola
- 20 dkg idei dióbél és/vagy 20 dkg mandula
- 1,5 kg barna cukor
- 1 csapott kk őrölt fahéj
ESZKÖZÖK:
Éles kiskés, tálak, reszelő, citromnyomó, tésztaszűrő, turmixgép vagy botmixer, kisebb fazék, nagylábos, kis üvegek, celofán.
ELKÉSZÍTÉSE:
A citromot és a narancsot meleg vízben, kefével alaposan lesikáljuk. Héjukat lereszeljük, levüket kinyomjuk, az egészet összekeverjük, félretesszük.
A körtét és az almát kicsumázzuk, héjastól felkockázzuk. Egy jó pohár vízzel feltesszük főni. Ha megvan, kicsit megdömöckölve leszűrjük a levét, a gyümölcsöt pedig leturmixoljuk, és azt is félretesszük.
Az aszalványokat türelmesen apróra vágjuk, a citrom- és narancshéjjal és -lével együtt az alma-körte léhez keverjük, és legalább fél napra, de inkább egy éjszakára békén hagyjuk. Reggelre szépen megpuhulnak, megduzzadnak.
Durvára aprítjuk a diót/mandulát. A nagylábosban egyesítünk mindent, hozzátesszük a cukrot és a fahéjat is, alaposan átkeverjük, felforraljuk, és negyedóráig rotyogtatjuk, de egy pillanatra se hagyjuk magára, mert úgy odaég, hogy csuda. Kis adagokban beüvegezzük, öt perc fejenállás, kész. Mehetnek a dunsztba.
CIFRÁZZAM?
Igaz, hogy ezen a recepten már nem nagyon van mit cifrázni, de persze lehet játszani más „karácsonyi” fűszerekkel, egy kis testes vörösborral, konyakkal, rummal, Calvadossal.
Az arányok is változhatnak, odapottyanhat egy meghámozott birsalma (vigyázat, több idő kell neki, mire megpuhul!), és cukor helyett használhatunk mézet, de ezt abban a tudatban tegyük, hogy értékes hatóanyagai nagy részét a főzés során el fogjuk veszíteni.
FELHASZNÁLÁSA:
Libamájhoz. Na jó, ha az épp nincs kéznél, akkor pirítóssal és egy illatos fekete teával karácsony reggelén, netán uzsonnára egy túrós vagy csokis sütemény buja kísérőjéül.
Én pedig, aki lehetőleg mindenhez sajtot, illetve a sajtot mindennel eszem, gátlástalanul kanalazom egy jó érett brie vagy camembert mellé. És akkor − hopp, jöhet mellé egy jó pohár bor.
A körtét az emberiség úgy 3000 éve fogyasztja. Temérdek fajtája van a vackortól a nemes, lédús, muskotályos változatokig. Az Alexander és Vilmos mellett ott a szekfű-, a vajkörte, a búzával, árpával érő, a Klapp, a Bosc kobak és még számtalan, amely bírja a téli tárolást. Kitűnő vitaminforrás, sőt gyógyszer: köszvényre, epe- és vesebajokra, érelmeszesedésre is jó.
citrom , narancs , alma , körte , aszalt szilva , datolya , mazsola , dió , aszalt sárgabarack , őrölt fahéj , aszalt füge , szeletelt mandula