Cikkek

Orbán Szilvia

2021. február 24.

A halfajta eddigi rossz marketingjén segítenének, hogy végre megkóstolják az amerikaiak is.

Aki ellátogat az amerikai kormány tudományos hivatalának – United States Geological Survey (USGS) – weboldalára, a Gyakran Ismételt Kérdések között számos, az ázsiai pontyra vonatkozó kérdéssel találkozhat. A kinézetére, a történetére, sőt, a veszélyességére vonatkozó kérdések mellett az emberek arról is sűrűn érdeklődnek, hogy vajon ehető-e egyáltalán a ponty.

A magyaroknak a pontyot egyáltalán nem kell bemutatni, azonban az amerikaiaknak úgy tűnik, hogy igen: honlapon leírják, hogy a halfajta bátran fogyasztható; húsa kellemes, enyhe ízű, és alacsony zsírtartalmú, amelyből remek ételek készíthetőek. Ugyanakkor a válaszban azt is megjegyzik, hogy sokan azért is tartózkodhatnak a fogyasztásától, mert rengeteg, apró szálkát tartalmaz.

Az amerikaiak által ázsiai pontynak nevezett hal lényegében egy összefoglaló kategória, amit az átlagemberek az országban ma megtalálható összes pontyfajtára (nagyfejű, fekete, fű, ezüst) használnak.

Habár a ponty húsa egészséges és ízletesen készíthető, amerikai éttermekben szinte soha nem találkozhatnak vele az emberek – ezen szeretne változtatni az USA egyik tagállama, Illinois. Első lépésként mindjárt meg is szabadulnának a sok amerikaiban rossz érzetet keltő névtől. A hírek szerint már meg is van az új elnevezés, amit még idén nyáron, a halas ételek éves bostoni eseménye, a Boston Seafood Show előtt jelentenek be.

„Nekünk, amerikaiaknak a ponty valami mocsárban turkáló, sárízű uszonyost jelent, sokunk nem tud ettől elvonatkoztatni”

– magyarázza a névváltoztatás szükségességét a chicagói Dirk’s Fish and Gourmet Shop tulajdonosa, Dirk Fucik. „Az ázsiai ponty a valóságban viszont leginkább planktonokat eszik, és a húsa tiszta, kellemesen édeskés.”

Rossz renomé

Az ázsiai ponty nem örvend nagy népszerűségnek az Egyesült Államokban, és ennek története van. A halfajtát az 1970-es években legfőképpen azért telepítették nagy számban az ország vizeibe, hogy olcsón letudják az elalgásodott szennyvíztisztító-telepek és harcsatavak tisztítását.

A betelepített halak egy ideig nem sok vizet zavartak, de az áradások, és az előforduló vizes balesetek lehetővé tették, hogy néhány egyed utat találjon a szabad vizekbe is, ahol – távol természetes, őshonos ellenségeiktől és kórokozóiktól – irtózatos módon kezdtek szaporodni.

Ma már ott tartunk, hogy a Mississippi, a Missouri és az Illinois folyó is hemzseg tőlük, és a nyomukban pusztul az ősi élővilág, az egész érzékeny ökológiai rendszer. Illinois állam pedig minden erejével azért küzd, hogy a Nagy-tavaktól távol tudja tartani a pontyok falánk csapatait.

Szembemenni az előítéletekkel

Ezzel az előtörténettel érthető, hogy az ázsiai ponty PR-je az Egyesült Államokban nem éppen fényes, így eddig az az ötlet sem nyerte el az emberek tetszését, hogy a pontypopulációt a konyhaművészet segítségével tizedeljék.


Az átlag amerikai, ha meghallja a „ponty” szót, rögtön elutasítóvá válik, mert a szeme előtt egy sáros, mocskos hal képe jelenik meg, mutat rá Clay Ferguson, PhD-hallgató.

„Ez egy olyan általános tévhit, amit most megpróbálunk eloszlatni. Az ezüst- és a nagyfejű ponty nem turkál a mocsárban.”


Még tavaly ősszel elindult az „ázsiai ponty kihívás”, amely mögé többek között a Nagy-tavak Bizottság tagja, Josina Morita is beállt, és amelynek célja, hogy a chicagóiakat rávegyék a pontyételek megkóstolására. A szlogen szerint:

„Ha nem tudod legyőzni, kezdd el megfőzni!”


A kihívás részeként a szervezők 1000 amerikait szeretnének meggyőzni arról, hogy életükben először kipróbáljanak valamilyen pontyból készült fogást.

„Abban nem vagyok biztos, hogy ’kivacsorázhatjuk’ magunkat a problémából, de mindenesetre időt nyerhetünk” – fogalmazott Morita. „Ha elkezdünk a pontyokra élelmiszerként tekinteni, azzal lelassítható az észak felé húzódásuk, s közben mi dolgozhatunk a strukturális megoldásokon.”


A jó PR a halaknak is jár

Egy hal renoméjának névváltoztatással történő javítása nem is olyan újszerű gondolat: 1970-ben már történt az USA-ban hasonló, akkor a húsevő, mélytengeri csillagosszemű halat „brandingelte újra” a Nemzeti Tengerhalászati Szolgálat, amelynek angol neve – slimehead – talán érthető módon nem vonzotta túlzottan az amerikai vásárlókat. A hal másodjára a sokkal kellemesebb hangzású orange roughy, vagyis gránátos sügér nevet kapta.

Egy másik esetben egy Los Angeles-i hal nagykereskedő, Lee Lantz honosított meg új elnevezést azzal, hogy a patagóniai foghalat kezdte chilei tengeri sügérként árulni.

De a világ más pontjain is vannak hasonló próbálkozások, például Angliában, ahol a Cornwalli Haltermelők Szervezete (CFPO) épp azon ügyködik, hogy két, a térségben őshonos tengeri halfaj kaphasson új, a vásárlói fülnek kedvesebben hangzó elnevezést. Szerintük a szárnyas rombuszhalat többen vásárolnák, ha a jövőben cornwalli nyelvhalnak hívnák, és a pókrákokért is többen nyúlnának az üzletekben vagy a piacon, ha a táblákon a cornwalli királyrák feliratot lehetne olvasni. Az elnevezéstől függetlenül azonban a lényeg mégiscsak a hal íze, ami – a ponty esetében – nem szorul javításra.


„A ponty fehér húsú, lágy, nem 'túl halas' ízű. Gyakorlatilag bármilyen fűszerezést jól tűr” – fejtegeti Ferguson. „Ha ön azon kevesek közé tartozik, akik megkóstolták, de nem ízlett a ponty, akkor állítom: azt az ételt nem megfelelően készítették elő vagy túlkészítették. Vagy ön egyszerűen csak nem rajong a halételekért.”

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek