Szabi ezúttal három desszertet tesz az asztalra: a magyar tepertős-szilvás papucs mellett a brit szilvás crumble és a francia szilvás galette tanúsítja, hogy a szilva nem csak Magyarországon közönségkedvenc. Próbáljuk ki más nemzetek süteményeit is!
A Magyar Konyha egyik kuriózuma a tepertős-szilvás papucs, melynek különlegességét a sós és édes ízek izgalmas találkozása adja. Ez a klasszikus, papucs formájú sütemény jó példa arra, mennyire bátran kombinálhatók a magyar desszertekben az eltérő ízvilágok.
Szabi ehhez a süteményéhez a Panyolium cukor és tartósítószerek hozzáadása nélkül készült, enyhén füstös ízű szilvalekvárját használja, amely napokig rotyog a rézüstben. Ilyenkor éjjel és nappal őrzik a sötét, zamatos lekvárrá alakuló masszát. A crumble a brit desszertkultúra egyik alapköve, mely szilvás verzióban is népszerű. A lédús szilva kissé fanyar íze tökéletesen kiegészül az összemorzsolt vajjal, cukorral és liszttel.
A magyar szilvafajták különösen jól illenek ehhez a desszerthez, mert intenzív zamatuk szépen kihangsúlyozza a finoman karamellizálódott „morzsa” textúráját. Ha ez önmagában kevés lenne, hideg vaníliafagylalttal vagy egy kanál mascarponéval tálalhatjuk.

A galette a francia vidéki pékségek laza és elegáns válasza a pitére. Hagyományosan omlós, vajas tésztából készül, amelyet korong formában, mindenféle formai kötöttség nélkül készítünk, majd bőséges gyümölcs réteggel – ebben az esetben szilvával – töltünk meg. A tészta széleit lazán visszahajtjuk a töltelékre, így kapjuk a galette rusztikus jellegét. A szilvás galette jól mutat a vasárnapi asztalon, kiválóan variálható más fűszerekkel – például fahéjjal vagy szerecsendióval –, és hűvös reggelekre vagy délutáni desszertnek is tökéletes.
Szabi, a pék szilvás receptjei itt találhatók:
